Над 100 саркофага с мумии са открити в Сакара

  Броят на пълните с мумии саркофази, намерени в поредица от погребални шахти в Сакара в Египет, продължава да расте, съобщават археолози от египетското министерство на антиките.

  В началото на септември екипът намери 13 саркофага с мумии в тях. В началото на октомври този брой се увеличи до 59, а сега е над 100, съобщават археолозите в изявление, публикувано в събота (14 ноември).

  Хората "питат колко ковчези намерихме. Отговорът е, че все още не знам", каза Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, във видео, публикувано от министерството.

  Вътре в погребалните шахти екипът е открил и 40 статуи, изобразяващи божеството Птах-Сокер, съобщи министерството. Това божество е обединение на Птах, който бил бог на Мемфис, и Сокер - богът на Сакара. Археолозите открили и 20 дървени кутии с изображения на Хор - египетския бог на небето с глава сокол. Освен това са открити две дървени статуи с изписано името Фном, а изследователите все още се опитват да разберат кой е бил този човек в древността.

  В Египет гробниците са били ограбвани както в древността, така и в съвременността и рядко се срещат толкова много саркофази и артефакти, които не са ограбени.

  Различните находки датират от около 712 г. пр. Н. Е. и 30 г. пр.н.е., според изявлението на министерството. През този период древен Египет е бил окупиран и контролиран от чуждестранни групи като асирийците, персите и гърците. Понякога Египет е възвръщал независимостта си, само за да я загуби от друга чужда сила. Разкопките продължават и археолозите очакват да намерят още саркофази с мумии и други артефакти, по думите на Халед Ел-Енани, министър на антиките в Египет.

  Каналът Смитсониън снима документален филм, наречен "Ловци на гробници", и публикува изявление, в което се твърди, че някои от артефактите датират от 4500 години - около времето, когато са били построени пирамидите в Гиза. Изявлението на министерството на антиките не потвърждава това твърдение.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   От
   Откога
   1 -2
   09:01, 18 ное 2020
   Откога пустинята Сахара стана Сакара! Любопитно! За какво става на въпрос- за района на Сакар планина или в пустинята Сахара. Редактора, българския и познанията по география куцат. Нещо с дипломата се разминавате.
   • Ха
    хаха
    1 0
    09:27, 18 ное 2020
    Просто некрополът са нарича Сакара
   • Ум
    умно
    1 0
    09:57, 18 ное 2020
    Saqqarа и Sahara - за гражданите на света :) да не се объркате, като ходите в Египет. Че ще е неприятно да попаднете насред пустинята в търсене на некропола
  • 2
   Ах
   Ах
   0 0
   09:34, 18 ное 2020
   А сакар планина и района около нея ще се казва Странджа Сахара.

  Хороскоп за 05.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
  05 дек 2020
  Последни новини