За един спокоен зимен сезон призовават от Пожарната

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”- Смолян се обръща към гражданите с информация и молба за недопускане на пожари през есенно-зимния отоплителен сезон.

Преди и по време на отоплителния сезон, всеки трябва да обърне специално внимание на комина, кюнците и печката с твърдо гориво. Коминът трябва да е почистен от сажди, кюнците - здраво закрепени, а печката трябва да е монтирана върху негорима подложка, която да е по-голяма от размера на отплителния уред и да се намира най-малко на 50 сантиметра от горими материали.
За газовите отоплителни уреди е важно помещението, в което ще се монтират да е добре проветрено, а бутилката, редуцил вентилът и маркучът да не са повредени. Те се подменят веднъж на три години.
Не оставяйте електрическите отоплителни уреди включени, когато не сте в къщи. Ел.инсталацията има определен капацитет и ако бъде претоварена от много уреди, рискувате да предизвикате пожар.

ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИТЕ УРЕДИ СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ:
- НЕ ОСТАВЯЙТЕ БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД;
- ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ РАЗПАЛВАНЕТО НА ПЕЧКИТЕ С ГОРИМИ ТЕЧНОСТИ – СПИРТ, БЕНЗИН, НАФТА И ГАЗ И СЪХРАНЯВАНЕТО ИМ В БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, ВОДИ ДО ЕКСПЛОЗИЯ И ПОЖАР;
- НЕ БИВА ДА СУШИТЕ ДРЕХИ И ДЪРВА В ОПАСНА БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, ЗАЩОТО РИСКУВАТЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ПОЖАР


Не изхвърляйте пепелта от печките в кофите за смет, а обезопасени за целта места - метални съдове! Използвайте само технически изправни отоплителни уреди. Погрижете се за близките си, които са болни, трудноподвижни и за децата - те са най-рисковата група при пожар.
    
АКО ВСЕ ПАК ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
- ЗАПАЗЕТЕ САМООБЛАДАНИЕ! НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА, ТЯ ЩЕ ЗАБАВИ ВРЕМЕТО ЗА РЕАКЦИЯ! БЪРЗО СЕ ОБАДЕТЕ НА ТЕЛЕФОН 112, КАТО ПОСОЧИТЕ ТОЧНИЯ СИ АДРЕС, КАКВО ГОРИ, КОЙ СЕ ОБАЖДА И ОТ КЪДЕ!
- БЕЗ ДА ПОЕМАТЕ ИЗЛИШЕН РИСК, СЕ ОПИТАЙТЕ ДА ЗАГАСИТЕ ПОЖАРА С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА;
- АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ, ЧЕ ПОЖАРЪТ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА, БЪРЗО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ДОМА СИ ПО НАЙ-КЪСИЯ ПЪТ. АКО СТАЯТА ИЛИ СТЪЛБИЩЕТО СА ИЗПЪЛНЕНИ С ДИМ, ДВИЖЕТЕ СЕ ПРИВЕДЕНИ КЪМ ПОДА ПОКРАЙ СТЕНАТА;
- АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗБЯГАТЕ, СКРИЙТЕ СЕ В БАНЯТА, ЗАТВОРЕТЕ ВРАТАТА И ПУСНЕТЕ СТУДНА ВОДА ДА ТЕЧЕ ОТ ДУША.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини