Германската схема за частична заетост отново набира скорост, обмислят данъчни облекчения за дистанционна работа

Броят на компаниите, които са подписали със служители по субсидираната от държавата програма за частична заетост, е нараснал през ноември за първи път от месеци. Това се посочва в проучване на мюнхенския институт Ифо (Ifo), цитирано от ДПА.

По данни на института 28% от компаниите са се възползвали от програмата, известна като кратък работен ден, която покрива заплатите на служителите по време на икономическото забавяне заради пандемията от коронавируса.

Това е увеличение спрямо 24,8% през октомври, съобщи Ифо, цитирайки собствени проучвания.

Германия се върна към частична карантина в началото на ноември, затваряйки барове и ресторанти, забранявайки туризма и въвеждайки отново ограничения на социалните контакти.
Ифо е отчел значително увеличение на служителите на непълно работно време в хотелите, където делът на компаниите, използващи тази схема е нараснал от 62,9 до 91% през ноември.

В сектора на настаняването броят им е скочил от 53,4 до 71,7%.

Краткосрочната работа се е увеличила почти във всички големи отрасли, оповести Ифо в комюнике. В сектора на услугите делът на компаниите, възползвали се от схемата за частична заетост, е нараснал от 24 до 30,6%, в търговията от 18,8% до 20,7%, а в строителството от 7,4%  до 9 процента%. Това сочат данните на Ифо, основаващи се на отговори от 7000 компании.

Слаб спад се наблюдава в промишления сектор - от 31,9 до 30,5%. Някои отрасли обаче са обърнали тенденцията, например в автомобилния сектор 36,7% от компаниите са използвали програмата за съкратено работно време спрямо 50% през октомври.

Понижение е било отчетено и в издателския бизнес, и в производството на електрическо оборудване.

Съкратеното работно беше възродено в Германия в началото на пандемията през март в опит да да се избегнат масови фалити. Началото му е било поставено по време на финансовия срив преди десет години.

През август правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел се съгласи да удължи схемата до края на идната година. Вече са похарчени около 18 милиарда евро по схемата, каза по-рано този месец министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл.Той се стреми да насърчи дистанционната работа и след пандемията.

Източници от управляващата коалиция съобщиха днес, че законопроект на министъра ще даде на служителите правото да поискат да работят дистанционно на регулярна основа.

Работодателят ще трябва да предостави тази възможност или да обясни в писмен вид в рамките на два месеца защо няма да позволи това.

Правителството обмисля и данъчни облекчения за хората, които работят от вкъщи. ​

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини