Пренасочват вода от язовир "Камчия" към Бургас, Варна на резервен водоизточник

Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димтров. Днес той бе в морския град, където проведе работно съвещание с кмета на Бургас Димитър Николов, директора на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних.

На срещата присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министър Димитров каза, че взетото решение за недопускане на водна криза в Бургаско трябва да бъде приведено в изпълнение максимално бързо. По негови думи трябва да се направят връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с язовир "Камчия". За целта една част от водата, която отива от язовир "Камчия" към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас.

Ще резервираме вода в язовирите "Порой" и "Ахелой" и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца, каза министърът.

Ще бъде направено предложение до Министерския съвет язовирите "Порой" и "Ахелой" да преминат на разпореждане на областния управител. До 20 февруари 2021 година в тези два язовира трябва да приключат ремонтите, които ВиК-Бургас е започнало.

Според заместник - министъра на регионалното развитие на първо място по приоритет е осигуряването на питейна вода за жителите във всички общини в страната.

Ще бъде изградена 10-километрова водопреносна мрежа, за да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой" към деривация-Бургас. Довеждащият водопровод трябва да бъде направен до 20 февруари. Това ще може да се случи в срок, ако областната управа обяви бедствено положение. То би позволило ускоряването на дейностите, обясни Димитров и допълни, че с решение на Министерския съвет собствеността на "Ахелой" и "Порой" ще се прехвърли на областната управа в Бургас.

Миналата седмица Димитров заяви в парламента, че има опасност градът да остане без вода следващата година, защото язовир "Камчия" е празен. Малко след това ВиК Бургас обяви, че има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите "Порой" и "Ахелой". Стойността на проекта е 60 млн. лева. Парите са осигурени от държавната компания "ВиК холдинг". В рамките на само няколко часа екоминистърът си смени мнението и заяви пред премиерът Бойко Борисов, че водна криза няма да има.

Варна ще се захранва с вода от деривация "Китка", тоест ще бъде включена към резервен водоизточник. Цената на водата във Варна няма да се повиши, увери Димитров. Екоминистърът заяви, че осигуряването на резервно водоснабдяване за Бургаска област и Южното Черноморие е проект, който ще гарантира, че водна криза няма да има през следващите 50 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Сталев
    2 0
    15:08, 1 дек 2020
    Защо бързаме като сме закъсняли,както веднага.Всичко се прави след събитията. А нямаше криза?
Последни новини