Здравният министър: Почти сигурно детските градини и ясли отварят в понеделник

До края на тази седмица почти сигурно здравният министър ще пусне заповед, която разрешава отварянето на ясли и детски градини. Това съобщи самият Костадин Ангелов пред журналисти.

Той отбеляза, че се забелязва тенденция за намаляване на новозаболелите и натиска върху здравната система. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са такива, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.

Обобщена информация се чака в сряда вечерта и данните ще бъдат представени в четвъртък на традиционния брифинг. Решение за това дали ще се отменят и другите ограничения на 21 декември, както е планирано, ще се вземе следващия четвъртък (17 декември).

На 27 ноември вечерта бяха въведени редица допълнителни ограничителни мерки със срок на действие 21 декември. Сред тях са затваряне на училища, детски градини, ясли, търговските центрове, заведенията и фитнес залите. Освен това спряха културните събития с изключение на театралните представления, а спортните състезания се провеждат без публика. Забранено е и събирането на повече от 15 души на тържества, включително и семейни.

Министърът припомни, че се следят повече от 17 показателя, като най-важните са процентът позитивни тестове, броят на лекуващите се лечебните заведения и интензивните отделения, възрастова структура и брой на починалите и други. Вчера Борисов се закани всички ограничения да отпаднат на 21 декември, но по-късно през деня здравният министър Костадин Ангелов коментира, че това не е съвсем сигурно.

Решение за антигенните тестове до седмица

Най-късно другата седмица ще се реши окончателно дали антигенните тестове да се приравнят към PCR тестовете, като доказателство за зараза с коронавирус, каза още здравният министър Костадин Ангелов. Той поясни, че чака мнението на експертите, сред които преобладава мнението, че това трябва да стане. Ангелов припомни, че на европейско ниво няма категорични такова решение, но има препоръка в големите колективи антигенните тестове да се ползват за скрининг, а резултатите да се потвърждават с PCR тест.

Случаите на новозаразени с коронавирус могат да достигнат до 6 хил. души на ден, ако към данните от PCR тестовете се прибавят и тези от бързите антигенни тестове. Това се разбра от интервю на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за Би Ти Ви през уикенда.

Системата за електронни направления за PCR тест, които се издават от личните лекари работи в цялата страна, но проблеми има заради напасването на софтуера на лекарите с този на "Информационно обслужване", които са я разработили. Според него същият проблем ще се появи и при електронните рецепти, като аптеките ще трябва да синхронизират софтуера си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини