С пет години се удължава забраната за улов на застрашени видове есетрови риби

С пет години се удължава забраната за улов на застрашени видове есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Забраната е удължена за период от пет години, смятано от 1 януари 2021 г., с цел опазване и съхраняване на популациите на видовете руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се въвежда със съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров . Срокът на последната действаща такава е от 1 януари 2016 г. и изтича на 1 януари 2021 г.

Съгласно заповедта, при случаен улов на екземпляри от тези видове, те следва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на есетрови видове по вид, пол, тегло и размери на всяка уловена риба поотделно. Задължение за записване на информация за случаен улов на есетрови риби има и за извършващите любителски риболов.

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Затова научни институти и организации в страната (Института по океанология към Българска академия на науките, Института по рибни ресурси и Световния фонд за защита на дивата природа - WWF-България) са единодушни относно необходимостта от удължаване на забраната, отбелязват от пресцентъра на земеделското министерство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини