Вьоса Османи разпусна косовския парламент и насрочи предсрочни избори на 14 февруари

Изпълняващата длъжността президент на Косово Вьоса Османи разпусна косовския парламент и насрочи предсрочни парламентарни избори за 14 февруари, съобщиха информационните агенции.

Османи издаде указ "въз основа на конституционната отговорност и решението на Конституционния съд, както и след разговори с парламентарно представените партии и с Централната избирателна комисия".

Конституционният съд на Косово публикува вчера решението си, че гласът на депутата Етем Арифи, даден при гласуването на правителството на Авдулах Хоти, не може да се смята за валиден, и нареди предсрочни парламентарни избори да се свикат в срок до 40 дни.

Конституционният съд единодушно прие жалбата на движението Самоопределение и постанови, че съгласно конституцията на Косово и закона за парламентарните избори лице с влязла в сила присъда през последните три години не може да бъде кандидат за депутат и не може да получи мандат в косовския парламент.

Съдът реши, че решението на косовския парламент от 3 юни 2020 г. не съответства на конституцията, тъй като правителството не е получило мнозинство от гласовете на всички депутати и че президентът на Косово трябва да насрочи избори, които да се състоят най-късно 40 дни от деня на насрочването им.

Правителството на Авдулах Хоти остава да работи до избора на ново правителство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини