Община Смолян подменя над 3000 осветителни тела в целия град

Община Смолян спечели проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян", съобщи кметът Николай Мелемов. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021, по ПРОГРАМА „ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ“.

Планира се подмяна с LED – осветление на уличните лампи в целия град. Проектът предвижда доставка и монтаж на нови светлоизточници, както и изпълнението на нова система за енергиен и експлоатационен мониторинг. Одобреният бюджет е 784 066.35 лева – безвъзмездна помощ със срок на изпълнение 18 месеца. Ще бъдат подменени над 3000 светлоизточника. След реализирането на енергоспестяващите мерки, заложени в енергийното обследване и инвестиционния проект, ще се постига високо ниво на икономия, както от спестената електрическа енергия, така и от спестените директни разходи по поддръжката на системата.
- Прогнозните годишни намаления на емисиите на CO2 се изчисляват на 1 118.95 тонове CO2 еквивалент.
- Прогнозни годишни енергийни спестявания - 948.30 MWh/y
- Прогнозни парични спестявания в евро/година - 91 634.50
- Брой хора, които ще се възползват от повишената енергийна ефективност - 27 505.
Проектът ще се изпълнява в партньорство с норвежкия Център за енергийна ефективност „Еко Сентерет“, организация с практика в области като отопление, охлаждане, автоматизация, околна среда, сгради, електро, енергиен мениджмънт и др.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини