Оранжев код за опасно време! В областта ще има значителни валежи от дъжд

В Смолянска област е обявен оранжев код за опасно време. В цялата страна има предупреждение за опасни метеорологични явления. За повечето области кодът е жълт. По-високата степен - оранжев код е в сила за областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Ще има значителни валежи от дъжд, количествата за денонощието са между 35 и 55 литра на квадратен метър. Температурите са положителни, рано сутринта термометрите показват 4 градуса. През деня максималната ще достигне 9 градуса.

Днес, с прекъсвания, валежите ще продължат и на много места ще са значителни. В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка. До сутринта със слаб вятър с южна компонента, в останалата част от страната за кратко ще се затопли и в централните и източните райони от Северна България и високите полета на Западна ще вали и дъжд и сняг, където в отделни райони ще има условия за поледици. В Южна България валежите ще са от дъжд. През деня вятърът навсякъде ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и умерен и с него ще започне по-трайно застудяване.
Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна - между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

В планините ще остане облачно, мъгливо с валежи. В Стара планина над около 1400-1600 метра ще вали сняг. До сутринта вятърът навсякъде ще е с южна компонента, силен, временно и бурен с него температурите в Южна България за кратко ще се повишат и там сняг ще вали при по-висока надморска височина. През деня вятърът ще започне да се ориентира от север-северозапад и ще отслабне, ще започне понижение на температурите. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини