Пороите нанесоха десетки поразии в цялата област, къща затрупа 11 души

11 души евакуираха от срутена къща в ромската махала Станевска в Смолян, сред тях има и деца. Снощи дерето се напълнило и придошлата вода срутила къщата им. Всичко се стоварило върху хората. Съседи, които подали сигнала на 112 крещели ,че всички са мъртви, съобщи директорът на полицията комисар Николай Димов.   Екипи на пожарната, полицията и община Смолян веднага извадили от руините седем деца и двама възрастни. По-късно открили в друга част на срутената къща още двама души. За щастие всички се отървали с леки наранявания. За наблюдение в болницата са оставени едно дете и и 50-годишна жена. 

Срутилата се къща е стара и паянтова. Районът около нея е обезопасен. Цяла нощ екипи на пожарната и полицията са дежурили на мястото, за да следят да не пострадат още хора. На адреса на къщата са регистрирани 19 души. Сега те са без дом.

От проливните валежи има множество сигнали за паднали камъни от цялата област. Свлачище има на пътя за село Черешките, по пътя за село Забърдо е паднала стена, паднали камъни има на тунела преди село Грохотно. „20-30 л/кв.м са паднали през нощта, има драстично покачване на реките Черна и Арда и ги следим. В района на изхода за Гоце Делчев от Доспат има свлачище, в Барутин се наблюдава дига, която има риск да се скъса и да залее населеното място“, каза зам. областният управител Андриян Петров. Скатове са се свлекли в цялата община Рудозем. Там има наводнени приземни етажи. Снощи почти във всички населени места в рудоземско е нямало ток, съобщи кметът Румен Пехливанов.Сега електричеството е възстановено, но река Чепинска е в критично ниво.

Няма проблем с язовирите в региона, имат достатъчно свободни обеми, съобщи Димов.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини