Цвета Караянчева: Да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно

Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно, каза председателят на парламента Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии.

Караянчева посочи, че в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес и ще бъде опорочен вотът. Тя заяви, че всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване престижа на институциите, до падане на избирателната активност, защото доверието на българските граждани се подкопава.

Внушенията, че "ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите", допълнително бие по авторитета на институциите, каза Караянчева. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес, заяви председателят на парламента.

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Румен Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или въобще представителство в парламента и те, по думите й, са се превърнали в упор на прокламирани идеи да се обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани, каза Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

Цвета Караянчева посочи, че изборите в България се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. и който е развит в годините. Тя посочи също, че много порочни практики са били премахнати като допълни, че винаги има какво да се желае.

Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват, посочи Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

Президентът Румен Радев заяви, че "внушенията", че изборите могат да бъдат манипулирани, се опровергават само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени.

Радев посочи, че това са законови, организационни, логистични и здравни мерки и изрази надежда да види такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от ЦИК, които да убедят хората, че няма манипулация. Това е най-убедителният начин, че такава не съществува, каза той.

Румен Радев отхвърли тезата за негово участие в публично говорене за компрометиране на изборния процес и заяви, че за него са важни гласа на всеки един българин и всяка партия и той не дели партиите на такива, които са системни и присъстват от дълги години в политическия живот и такива, които сега прохождат.

Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас, според конституцията политическият живот се основава върху принципите на плурализма, нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрацията, каза Румен Радев. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    3 -3
    12:24, 12 яну 2021
    Черноянчева,/ПКП /никой не е канил на срещата председател на парламента.И престани да се обаждаш,защото от устата ти само глупости излизат!
  • 2
    Да
    Дамян
    0 -1
    21:10, 12 яну 2021
    България е парламентарна , а не президентска република. И Караянчева е добре да набие канчето на този човек , който е всичко друго, но не и политик.Ще ми събира стари муцуни от кол и въже и ще ги нахъсва с вдигнат юмрук да му подарят властта, защото не е сигурен,че народът ще му я даде. И предварително се застрахова ,че изборите ще бъдат нечестни.Чиста ченгеджийска история.
Последни новини