Цвета Караянчева: Да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно

Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно, каза председателят на парламента Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии.

Караянчева посочи, че в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес и ще бъде опорочен вотът. Тя заяви, че всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване престижа на институциите, до падане на избирателната активност, защото доверието на българските граждани се подкопава.

Внушенията, че "ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите", допълнително бие по авторитета на институциите, каза Караянчева. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес, заяви председателят на парламента.

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Румен Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или въобще представителство в парламента и те, по думите й, са се превърнали в упор на прокламирани идеи да се обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани, каза Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

Цвета Караянчева посочи, че изборите в България се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. и който е развит в годините. Тя посочи също, че много порочни практики са били премахнати като допълни, че винаги има какво да се желае.

Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват, посочи Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

Президентът Румен Радев заяви, че "внушенията", че изборите могат да бъдат манипулирани, се опровергават само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени.

Радев посочи, че това са законови, организационни, логистични и здравни мерки и изрази надежда да види такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от ЦИК, които да убедят хората, че няма манипулация. Това е най-убедителният начин, че такава не съществува, каза той.

Румен Радев отхвърли тезата за негово участие в публично говорене за компрометиране на изборния процес и заяви, че за него са важни гласа на всеки един българин и всяка партия и той не дели партиите на такива, които са системни и присъстват от дълги години в политическия живот и такива, които сега прохождат.

Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас, според конституцията политическият живот се основава върху принципите на плурализма, нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрацията, каза Румен Радев. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3,
  3,14
  3 -3
  12:24, 12 яну 2021
  Черноянчева,/ПКП /никой не е канил на срещата председател на парламента.И престани да се обаждаш,защото от устата ти само глупости излизат!
 • 2
  Да
  Дамян
  0 -1
  21:10, 12 яну 2021
  България е парламентарна , а не президентска република. И Караянчева е добре да набие канчето на този човек , който е всичко друго, но не и политик.Ще ми събира стари муцуни от кол и въже и ще ги нахъсва с вдигнат юмрук да му подарят властта, защото не е сигурен,че народът ще му я даде. И предварително се застрахова ,че изборите ще бъдат нечестни.Чиста ченгеджийска история.

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
22 яну 2021
Последни новини