По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян са осъдени двама мъже, изтеглили 2000 лева с чужда банкова карта

Днес, 14 януари 2021 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Смолян са осъдени Д.Х., на 21 г., и П.Ш., на 22 г., за това, че на 15.11.2019 г., за времето от 22.52 ч. до 23.43 ч., в гр.Смолян, при условията на продължавано престъпление и в съучастие, използвали платежен инструмент – чужда банкова карта, собственост на пострадалия 31-годишен мъж, както и ПИН-код за нея, без съгласието на титуляра, като извършили пет транзакции от банкомат и изтеглили общо 2000 лева, като деянието не съставлява по-тежко престъпление - престъпление по чл.249, ал.1 във вр. с чл.20 във вр. с чл.26  от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Окръжен съд – Смолян, на Д.Х. и П.Ш. е наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години, за всеки един от тях.

На 15 ноември 2019 г., в гр. Смолян, надвечер, пострадалият 31-годишен мъж посетил павилион за продажба на закуски и забравил на една от външните маси портмонето си. Малко по-късно от същото място минал и Д.Х., който видял портфейла и го взел. Той проверил съдържанието му и намерил в него 100 лева и банкова карта със залепен на нея ПИН – код. От близкия банкомат Д.Х. изтеглил 400 лева. След това посетил заведение в гр. Смолян, където се срещнал с П.Ш. Д.Х. му разказал за намерената чужда банкова карта. П.Ш. я взел и изтеглил от същия банкомат още четири пъти по 400 лева, или общо 1600 лева. Двамата мъже, по-късно същата вечер, направили и още един неуспешен опит да изтеглят пари от друг банкомат, след което Д.Х. счупил банковата карта и я изхвърлил през мост. При проведени оперативно-издирвателни мероприятия двамата са били установени и впоследствие привлечени към наказателна отговорност.

Те са възстановили сумата от 2 100 лева на пострадалия 31-годишен мъж. Определението на Окръжен съд-Смолян е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.  
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини