Социалните работници на първа линия ще бъдат ваксинирани в третата фаза

Социалните работници на първа линия ще бъдат ваксинирани в третата фаза на ваксинацията, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За тази фаза е разписано, че попадат хора в сектори с голямо обществено значение, затова всички ресорни министри трябва да посочат кои са желаещите техни служители от критичната инфраструктура, свързана с националната сигурност и функционирането на цялата държава, уточни той.

Ваксините за тази фаза се очаква да бъдат получени в края на февруари и началото на март. През следващата седмица ще бъдат изчистени всички детайли по отношение на ваксинацията, която ще бъде извършвана от личните лекари, посочи министърът. Той подчерта, че личните лекари ще започнат да ваксинират тогава, когато се съберат желаещите от пациентските листи в едномесечен срок в четвърта и пета фаза, но ако има желаещи от втора или трета фаза също няма проблем личните лекари да извършат ваксинация.

Министърът припомни, че от 25 януари започва масовото тестване за ковид на българските учители. Той уточни, че няма причини ваксинацията на потребителите на социалните домове за хора с умствена изостаналост да не се осъществи, защото за тези случаи има конкретни текстове в закона, а в най-скоро време ще има и нарочни указания, съвместно със социалното министерство, засега е ясно, че Регионалните здравни инспекции ще създават организацията за ваксиниране на потребителите в социалните домове.

Пред журналистите той уточни, че ако след отварянето на образователните институции и възобновяването на плановите операции, заболеваемостта продължи да пада на нива под 120 заболели на 100 хиляди души население, ще се премине към постепенно отваряне и на други обществени сфери. Към момента приоритет са образованието и здравеопазването, подчерта той.

Във Велико Търново министър Костадин Ангелов се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции, на образователни и социални управления и дирекции от шест региона в страната.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини