Южнокорейският режисьор Пон Джун-хо ще председателства журито на кинофестивала във Венеция

Южнокорейският режисьор Пон Джун-хо, който спечели "Златна палма" в Кан през 2019 г. с филма "Паразит", ще председателства журито на кинофестивала във Венеция, съобщи АФП.

"Режисьорът Пон Джун-хо ще председателства международното жури на конкурсната програма на 78-ия кинофестивал във Венеция, което ще присъди наградата "Златен лъв" за най-добър филм и другите официални награди" - съобщиха организаторите на фестивала, който е насрочен от 1 до 11 септември.

"Фестивалът във Венеция има богата и дълга история и за мен е чест да бъда свързван с прекрасната му кинематографична традиция - е отговорът на Пон Джун-хо, цитиран в комюникето на организаторите. - Като председател на журито и най-вече като непоправим кинолюбител, съм готов да се наслаждавам и да аплодирам всички велики филми, подбрани от фестивала. Изпълнен съм с истинска радост и надежда".

Алберто Барбера, художественият директор на кинофестивала във Венеция, нарече Пон Джун-хо "велик корейски режисьор", който "днес е един от най-автентичните и оригинални гласове на авторското кино на световно ниво". "Много съм му благодарен, че прие да постави страстта си на внимателен, любопитен и непредубеден кинолюбител в услуга на нашия фестивал", каза той.

С "Паразит" Пон Джун-хо спечели не само "Златна палма" в Кан, но и четири награди "Оскар" миналата година - за най-добър филм, сценарий, международен филм и най-добър режисьор, както и "Сезар" за най-добър чуждестранен филм.

Пон Джун-хо е автор също на "Лаещо куче","Мемоарите на едно убийство", "Окджа".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини