Изследване показва първоначални успехи на ваксинационната кампания в Израел

Месец след началото на масовата ваксинационна кампания в Израел първоначалните резултати от изследванията показват значително намаляване на броя на новите заразени след хората над 60 години, съобщи ДПА.

Броят на положителните тестове за новия коронавирус сред над 60-годишните е намалял значително две седмици след първата доза от ваксината на фармацевтичните компании "Бионтех" и "Пфайзер", показва изследване на здравната застрахователна компания "Клалит".

В изследването са сравнени групи от по около 200 000 ваксинирани и неваксинирани над 60-годишна възраст, обясни главният медицински служител на компанията проф. Ран Балисър.

"Това е най-интересната възрастова група що се отнася до ефикасността на ваксината" - увери проф. Балисър.

Специални тестове не са правени, а групите са наблюдавани в реалния живот. Тестовете и в двете групи са правени по различни причини, например заради симптоми или контакти с болни хора.

Процентът на положителните тестове, независимо дали на хора със симптоми или без, е с 33 процента по-нисък във ваксинираната група в сравнение с неваксинираната, каза проф. Балисър. Според епидемиолога резултатите са насърчителни и показват, че ваксината е ефикасна дори при по-възрастните.

Като резултат проф. Балисър очаква броят на сериозно болните пациенти с Ковид-19 да намалее скоро.

Израел е световен лидер по бърза ваксинационна кампания. Повече от два милиона души вече са получили първа доза от ваксината, а около четвърт милион и втора. Над 75 процента от хората над 60 години са ваксинирани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини