Имунологичната ефективност на руската ваксина "Епиваккорона" е 100%

Имунологичната ефективност на руската ваксина срещу Ковид-19 "Епиваккорона", разработена от руския научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор", е сто процента според резултатите от първите две фази на клинични изпитания, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Роспотребнадзор.

"Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична ефективност и от профилактичната й ефективност. Според резултатите от първа и втора фаза на клиничните изпитания, имунологичната ефективност на "Епиваккорона" е 100 процента", се посочва в съобщението.

Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с "Епиваккорона". Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточниха от Роспотребнадзор.

Данните от първа и втора фаза на изпитанията на "Епиваккорона" бяха съобщени преди преминаване към по-мащабната трета фаза, която нормално би трябвало да включи хиляди участници и група на плацебо за сравнение, предаде Ройтерс.

Първа и втора фаза на изпитанията са извършени със 100 участници на възраст от 18 до 60 години. Обикновено тези ранни изпитания с хора се основават на показатели в кръвта за имунна реакция, като участниците не се излагат на вируса. По-големите изпитания в късна фаза се основават на действителните случаи на инфектиране на доброволци в нормалния живот.

Изпитанията на "Епиваккорона" започнаха през ноември.

Масова ваксинация с "Епиваккорона" ще започне в Русия през март.

В началото на месеца Русия обяви, че другата й ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V" е с 92 процента ефективност на базата на междинни резултати. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини