Промените в Закона за извънредното положение влизат в Народното събрание

Промените в Закона за извънредното положение, с които хората, поставени под карантина и пациенти в Covid-отделенията да могат да гласуват с подвижни урни на предстоящите парламентарни избори на 4 април, влизат на първо четене в Народното събрание, съобщи БНР.

С промените в закона вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" дават правомощия на Централната избирателна комисия да изработи правила, по които карантинираните или лекуващите се в Covid-отделения пациенти да могат да гласуват по реда на Изборния кодекс - с мобилна избирателна урна по примера на хората с увреждания или в специално разкрити секции.

Измененията предвиждат и хората с изтекли документи също да могат да гласуват.

Съпредседателят на Парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че така гарантират правото на всеки българин да упражни своя вот, както на хората, които ще бъдат под карантина, така и на тези зад граница, които са с изтекли документи и поради условията на пандемия не могат да ги подменят.

Първото четене на промените в изборните правила, внесени в т.нар. Закон за извънредното положение, е точка първа за петъчното пленарно заседание.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини