Русия заглушава сателитни сигнали в района на тайния дворец край Черно море

Руският опозиционер Алексей Навални твърди, че дворецът до Черно море край Геленджик е построен за руския президент Владимир Путин. Кремъл отрича, а близък до Путин олигарх твърди, че това е негов хотел.

Каквато и да е истината обаче, сателитните сигнали в района на луксозното имение очевидно биват смущавани подозрително често. Може би като предпазна мярка срещу любопитни погледи?

Spoofing: какво е това?

Компютърните специалисти наричат метода Spoofing - от английската дума за манипулация. С помощта на този метод сателитни сигнали от системи като американската GPS, руската ГЛОНАСС и европейската „Галилео“ могат да бъдат фалшифицирани. Това е строго забранено и само държавни органи имат право да прилагат метода - например при наличието на сериозна заплаха за националната сигурност. Само че уредите, с които се манипулират сателитните сигнали, междувременно могат да се набавят срещу няколкостотин долара.

Такива случаи се регистрират по целия свят, но на определени места - например в региона на Черно море - това се случва особено често. Американската неправителствена организация Център за съвременни отбранителни изследвания (C4ADS), която анализира данни от сферата на сигурността, публикува през 2019 година интересен доклад. От него става ясно как Русия използва Spoofing - на своя територия, на полуостров Крим и в Сирия. За целта американските анализатори са използвали данни от системата за автоматична идентификация на корабите (AIS), както и от GPS-приемник на борда на Международната космическа станция ISS. Изводът на американските анализатори: що се отнася до метода Spoofing, Русия е не само водеща в света, но и прилага този метод значително по-често, отколкото е било известно до този момент. А го използва основно за защита на важни лица или обекти.

Между 2016 и 2018 година от C4ADS са регистрирали над 4600 случая на Spoofing в Русия, като повечето от тях са били именно в района на Геленджик. Авторите на доклада дават и възможно обяснение: „В Геленджик често пребивават представители на службите за сигурност, което влиза в съответствие с широко разпространените, но недоказани информации, че президентът Владимир Путин има частна резиденция в района“.

По данни на C4ADS, край Геленджик на Черно море не се използва мобилен Spoofer (устройство за манипулиране на сателитните сигнали), а стационарна установка с „постоянно и надеждно електрозахранване“. Стотици кораби, много от които плаващи под руски флаг, са били засегнати от смущенията в района. Именно там са регистрирани най-много случаи на заглушаване. На второ място се нарежда Сочи, където Путин има официална резиденция. Независимо от това в американския доклад не се твърди категорично, че използването на Spoofing край Геленджик е заради въпросното имение.

Налице са и предположения, че чрез манипулирането на данни от сателитите Русия се отбранява срещу възможни атаки с дронове, а погрешно отклоняваните кораби и всички други объркани потребители на навигационни системи се възприемат като „колатерални щети“.

САЩ говорят за "умишлено смущаване"

Международната морска организация IMO е била осведомена от американските власти за "умишленото смущаване" на американската система GPS и на други подобни системи. Това създава сериозни рискове за сигурността на корабоплаването, се казва в документа. В него се говори за случаи в региона на Черно море, без обаче Русия да се споменава изрично.

САЩ припомнят, че смущаването на системите за сателитна навигация представлява нарушение на международните телекомуникационни договорености, които забраняват предаването на грешни или подвеждащи сигнали. Американският апел ще бъде обсъден на заседание на IMO през май.

Източник: Дойче веле

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    то не беше болен от незнам какво си. имал 50 милиарда. и какво ли още не. пречи им. искат природните богатства на Русия. Обече ще получат- чеп
    • Зб
      Збигнев Бжежински
      2 0
      20:53, 9 фев 2021
      Русия може да има колкото си иска ядрени куфарчета и ядрени копчета, но докато 500 милиарда долара на руския елит са вложени в американски банки, отговорете си на въпроса:

      Този елит ваш ли е или наш?
Последни новини