Космическата сонда на ОАЕ навлезе в орбита около Марс

Космическата сонда "Амал" от Обединените арабски емирства (ОАЕ) навлезе в орбитата на Марс, съобщи Асошиейтед прес.

Това е триумф за първата арабска междупланетарна мисия.

Наземният контрол в космическия център на ОАЕ в Дубай стана на крака и аплодира, когато бе съобщено, че безпилотният космически апарат "Амал" ("Надежда") е достигнал целта на близо седеммесечното си пътуване на разстояние от над 480 милиона километра и започва да се движи в орбита около Червената планета, за да събира данни за атмосферата й.

Сондата задейства основните си двигатели за 27 минути за маневра, която я забави достатъчно, за да бъде поета от гравитацията на планетата. В следващите петнадесетина минути, които бяха изключително напрегнати, се очакваше сигнал, който да потвърди успешната маневра. Напрежението бе високо - през годините множество мисии на различни страни са намирали безславната си кончина на Марс.

Директорът на мисията Омран Шараф, видимо облекчен, обяви на фона на аплодисментите: "На народа на ОАЕ и на арабските и ислямски нации, ние обявяваме успеха на ОАЕ в достигането на Марс".

Още два безпилотни космически апарата - на САЩ и на Китай, се очаква да достигнат до Марс в близките дни. И трите мисии започнаха през юли, за да се възползват от близкото тогава разстояние между Земята и Марс.

"Амал" поставя ОАЕ в лигата на първите пет космически агенции в света, осъществили успешно мисии до Марс. Това е първата космическа мисия за страната и е повод за огромна гордост за богатата на петрол държава, насочила се към космически изследвания.

Престолонаследникът шейх Мохамед би Зайед каза: "Поздравления за ръководството и народа на ОАЕ за неописуемата радост от пристигането на Марс".

Около 60 на сто от всички мисии до Марс са приключили неуспешно, като доказателство засложността в междупланетарното пътуване и трудностите пред проникване през тънката атмосфера на Марс.

За ОАЕ това е първа мисия извън орбитата на Земята. Месеци наред пътуването на космическия апарат се следеше от държавните медии с огромен ентусиазъм. Знакови обекти в страната като най-високата кула на света Бурж Халифа бе осветена в червено в очакване на достигането на "Амал" до Червената планета. Билбордове с изображения на сондата са разположени по магистралите. Отбелязването на петдесетата годишнина от основаването на страната също привлече внимание към мисията.

Успехът на мисията е огромен стимул за космическите амбиции на ОАЕ. Първият астронавт на страната излетя в космоса през 2019 г. на мисия на борда на Международната космическа станция.

"Тази мисия не е само за достигане до Марс. Марс е само средство към много по-голяма цел", каза Омран Шараф. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини