STEM Център беше открит в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Смилян

Изображение 1 от 4

    С първото проведено обучение на специалисти ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Смилян, общ. Смолян официално откри STEM Център, изграден със средства по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. През 2020 година училището получи финансиране в размер на 50 000 лв. за изграждане на STEM център в категория „Класни стаи за креативни малки създатели“ и е първото от десетте учебни заведения в област Смолян, което приключи проекта, финансиран от първия етап на Националната програма за 2020 г.
    Училището реализира спечеления проект, след като кандидатства с креативни идейни предложения за промени в образователната среда и технологиите, учебното съдържание и методите на преподаване.
    „Най-вероятно журито е било особено впечатлено от проектното предложение в направление „Ангажиране на общността“, в което екипът ни от 11 педагогически специалисти разработи идеята учениците ни да се обучават от бивши възпитаници на нашето училище.“, сподели директорът Лиляна Балийска.
    „Училищният колектив обсъди с групи от родители и ученици по класове идеите за реализиране на дейностите в STEM центъра. Бивши ученици от училище, които изучават софтуерни и хардуерни науки в профилирани гимназии ще подпомогнат процеса при внедряване на нови инструменти и платформи, които ще променят времето за работа в класната стая и ще се персонализира ученето за всеки един ученик.“, изтъква директорът на ОУ в село Смилян. Като резултат ще настъпят промени в дизайна на класната стая и цялостното обучение в хода на учебния час, процесите на преподаване и учене с интегрирани ИТ.
    "В осъществяване на проектните дейности активни партньори са членовете на обществения съвет, родителите на нашите ученици и бивши ученици от училището, които са продължили образованието си в профилирани гимназии с профил математически и природни науки", допълва тя.
    За реализация на проекта училището е подкрепено от партньори от фирма „НЮ ИВ“ с управител Иванка Славейкова, с която са реализирани проекти за оборудване на две игротеки за начален и прогимназиален етап и създаване на ресурсни кабинети за работа с ученици със СОП в училище.
    В STEM центъра в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ са обособени няколко отделни къта: пространство за презентиране, за създаване на дигитално съдържание и работа във виртуална среда, пространства за индивидуална и групова работа, както и място, посветено на практическо творчество за създаване на продукти, в зависимост от вида на обучение и кът за подготовка на учителите.
    Центърът има цялостно технологично оборудване - интерактивен дисплей 65“ , работни устройства за ученици и учители, 3D принтер и образователни комплекти. Обзавеждането е от многофункционални мебели, чиито модули могат лесно да се преконфигурират в нови пространства, според задачите на обучаемата група. Беше проведено първото обучение за работа в STEM Центъра, в който екипът от учители ще прилага иновативни методи на работа, съобразени с възможностите  и потребностите  на учениците. Организиране на обучението ще насърчи възможностите за онлайн преподаване и учене.
    В центъра ще могат да се комбинират учебни часове от различни области, да се моделират уроци, да се сливат учебни предмети и така да се преодолява предметната изолираност в обучението. Сливане на учебни предмети ще позволи в интегрираните учебни часове един и същи учител да комбинира компетентности в повече от една област, както и възможност няколко учители едновременно да се включват в различни моменти от урока. Всеки ученик ще получи необходимото пространство и време да научи това, което му е интересно.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мичето началничката
      2 0
      00:25, 13 фев 2021
      Мичето началничката , дали може да каже пълното значение на абривиатурата STEM
    Последни новини