Ураганите на Бермудите увеличили силата си двойно за шест десетилетия

Скоростта на вятъра, с която ураганите вилнеят в Бермудите, се е увеличила повече от два пъти през последните 66 години, поради повишаването на температурите на океана в региона в резултат на изменението на климата, според ново проучване.

В радиус от 100 мили от Бермудските острови средната максимална скорост на вятъра от урагани се е увеличила от 56 на 117 км/ч между 1955 и 2019 г., установиха изследователите. Това е еквивалентно на увеличение от 10 км/ч  на всяко десетилетие.

През това време температурите на морската повърхност в региона също са се увеличили с до 1,1 градуса по Целзий, според Бермудските атлантически часови серии (BATS) - дългогодишен набор от данни, събран от Бермудския институт за океански науки.

Учените вече знаят, че по-високите температури на морската повърхност подхранват по-силни тропически циклони. Но новите открития показват, че температурите под морската повърхност също играят ключова роля за формирането на тези бури.

„Нашето изследване демонстрира по-голямо значение на температурите в горната част на океана спрямо температурите на морската повърхност при прогнозирането на интензивността на ураганите“, казва пред Live Science водещият автор Саманта Халам, докторант в Националния океанографски център и Университета в Саутхемптън във Великобритания.

Настоящите прогнози за ураганите разчитат много на температурите на морската повърхност, за да правят прогнози. Изследователите обаче откриха, че температурата на най-горните 50 метра от водния стълб може да се използва за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите.

Температура и интензивност

Тропическите циклони - ураганите в Северния Атлантически океан и североизточната част на Тихия океан, циклоните в Южния Тихи океан и Индийския океан и тайфуните в Северозападната част на Тихия океан, възникват, когато атмосферни системи с ниско налягане се образуват върху петна с топла вода близо до екватора.

Високите температури на морската повърхност карат горещия въздух, пълен с влага, да се издига в атмосферата, създавайки петно ​​от ниско налягане на въздуха отдолу. След това въздухът от околните райони се изтегля, за да запълни "празното" място с ниско налягане. Това създава цикъл от издигащ се топъл въздух, привличащ по-студен въздух, и кара скоростта на вятъра да се увеличава. Междувременно издигащият се, богат на влага въздух се охлажда и водата в него образува облаци, които започват да се извиват нагоре, според обясненията на НАСА.

По време на този процес на образуване топлината от океана се губи в атмосферата и повърхностните води се охлаждат. Но ако подводните води също са топли, тези по-топли води ще се издигнат на повърхността, защото са по-малко плътни. Попаднали там, те могат да продължат процеса на образуване на бури. Този механизъм може да е ключова причина, поради която ураганите са станали толкова по-силни през последните няколко десетилетия.

Учените анализирали температурните промени в горните 300 метра от водата. Те открили, че средната температура в горните 50 метра от водния стълб, която се е покачила между 0,5 и 0,7 грдуса Целзий от 1955 до 2019 г., всъщност е по-тясно свързана с интензивността на урагана, отколкото температурата на самата морска повърхност.

"Както нарастващите повърхностни, така и подводните температури, особено в горния 50-метров океански слой, играят важна роля за усилването на ураганите", казва Халам.

Точни прогнози

Ураганите отвъд Атлантическия океан също се засилват с подобна скорост като тези на Бермудските острови, отбелязва Халам.

"Ако температурите в океана продължат да се повишават, може да се наблюдава допълнително нарастване на интензивността на ураганите", казва ученият. "Това може да доведе до повече щети на брега там, където ураганите достигат сушата."

Изследователите смятат, че температурите на повърхността трябва да се използват, за да се помогне за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите в бъдеще, особено на места като Бермудските острови.

"Открихме, че когато използваме средната температура на горния океански слой от 50 м, това е по-близък предиктор за интензивността на ураганите, отколкото ако използваме само температурата на морската повърхност", каза Халам.

Изследователите също така са имали възможност да проверят прогнозите по горния океански слой по време на урагана Полет, който навлезе в сушата в Бермудските острови на 14 септември 2020 г., и смятат резултатите за обещаващи.

Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини