Силно земетресение с разрушения в Гърция се усети и у нас

Тежко земетресение от 6,3 степен по Рихтер предизвика разрушения в Гърция днес малко след 12 часа местно (и българско) време. Ето какво е известно до момента.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално информира, че земетресението е било от 6,3 степен по скалата на Рихтер.

Земетресението е изплашило и много хора в България, съобщиха сеизмолозите от БАН. Трусът е усетен по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и в София, която се намира на 387 километра от неговия епицентър.

Трусът е измерен на 10 километра дълбочина. Засегнат е регионът между Лариса и Тирнавос, но щети навярно има в Атина, съобщават осведомителните агенции. До 14:00 са засечени 15 земетресения с магнитут над 4 по Рихтер, като от тях има и 3 над 5 по Рихтер.

Противопожарната служба в гръцката столица твърди, че в града няма установени щети. Епицентърът се намира на 25 километра северозападно от Лариса, петия по големина град в Гърция, каза сеизмологът Стивън Хикс. 

Хората в Лариса напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Все още не се знае какви са щетите и дали има жертви.
Германският изследователски център по геология съобщава, че земетресението е било от 6,0 степен по скалата на Рихтер. Усетено е в цяла Гърция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини