Засилен интерес към растениевъдството със затопляне на времето, туята е най-търсена

    Със затопляне на времето хасковлии се активираха към растениевъдството. В тази връзка разсадниците са все по-посещавани. По традиция сред търсените растения са плодните дръвчета – череши, ябълки, круши, праскови, сливи, които са в саксии и вървят по 55 лева. Райската ябълка, която е не само плододаваща, но и е декоративна, струва 65 лева. Почти двойно по-скъпи са смокините, които миналата година са били предлагани по 65 лева, а тази година - 115 лева.

    Плодните дръвчета в саксия могат да се разсаждат целогодишно, а тези които са на гол корен са по-евтини и трябва да се садят в периода от октомври до края на март, обясни агрономът Ирена Райнова, която е консултант-озеленител в разсадник в Хасково. Дръвчетата в саксия са с две присадки (ашлами) и плододават още на първата година, уточни тя.

    Любителите на зеленината предпочитат да декорират градината си с туи, които се използват за жив плет. От растенията има сортове, които са бързо растящи и за година наддават по 50-60 см. Туите с по-гъста корона наддават по 30-40 см на година. В хасковски разсадник иглолистните дръвчетата от семейство Кипарисови се предлагат на цени между 6 и 120 лева, в зависимост от сорта и височината.

    За жив плет се използва и иглолистното дърво - лейландски кипарис, който за година наддава до 70 см. По-претенциозните към визията на градината си пък предпочитат да я декорират с арка, която в зависимост от вида на увивното растение върви между 380 и 1100 лева.

    Предлага се още бор, който е кръстоска между веймутов бор и планински клек. Растението е ниско и наподобява японския бонсай.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Калемите за смокините ги орязах от смокинята на комшийката в Тънково
      ......
      Смокините стават големи като на мъжко зайче главичката - само уши не им растат
    • 2
      Така храните и разните пойни птички
      ......
      • Го
        Гост
        4 0
        07:51, 6 мар 2021
        Много правилно казваш трябват плодни дръвчета по нашите ширини всичко расте но сега всички са се отдали борове да садят гледаме Европа ама не виждаме че там друго нестава иначе като се срещне дърво с плод първи сме да го нападнем
      • бадем , кайсия , слива , череша, вишня и това ги прави и сухоустойчиви
    Последни новини