Изобилие от нередовни таксита в Кърджали обезсмисля увеличението на цените на курсовете

За изобилие от нередовни таксита в Кърджали алармират шофьори на жълтите коли. Нередовните таксита нямат надлежната регистрация в общината и не са заплатили нужните налози. Те раздуват броят на жълтите коли в Кърджали до 500.Кандидатстват в таксиметровите фирми и веднага получават радиостанции и започват да работят.

 Промените в нормативната уредба доведоха до там,че регистрацията на такситата премина изцяло към общината.”Автомобилна администрация” проверява само касовите апарати.Много хора,които искат да карат таксита не могат да се ориентират в дебрите на бюрокрацията.От там се нароиха много нередовни таксита.Това коментира за Кърджали бг вести управителят на таксиметровата фирма „Радио такси” Исак Диамандов.Той каза също,че в Кърджали не е обсъждан въпросът за увеличаване на тарифите.За сега поради големият брой жълти коли това е трудно осъществимо.

Увеличение на тарифите на такситата в цялата страна. За момента се забелязва поскъпване в други градове основно при първоначалната такса, която може да бъде от два до три пъти цената за километър. Това означава, че средното увеличение за страната е от един лев.

В столицата например цената скача двойно. В Русе увеличението е от 80 стотинки. В Дупница също се наблюдава двоен скок в цените.

По-скъпата услуга идва вследствие на Наредба на транспортното министерство. Тя одобрява увеличението на първоначалната такса. Това ще се отрази най-вече на кратките курсове.

Владимир е таксиметров шофьор от 15 години. Според него покачването на първоначалната такса може да доведе до лек отлив на клиенти, но оборотите ще останат същите.

До началото на май таксиметровите автомобили трябва да си пренастроят апаратите. Процедурата отнема един работен ден.

Клиентите не са доволни от покачването на цените, но все пак са наясно, че и таксиметровият бранш пострада значително по време на пандемията. 

След година ще има още промени в таксуването. Тогава шофьорите ще трябва да сменят апаратите си, за да отговарят на европейски изисквания. С новите машини ще отпадне такса престой.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини