Над 240 военнослужещи ще участват в съвместната подготовка „Родопи 21“

От 12 до 27 март 2021 г. в района на гр. Смолян ще се проведе съвместна подготовка „Родопи 21“. В учението ще вземат участие около 250 военнослужещи от България /Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, логистичен модул от 110 логистичен полк, НВКУ "Чаралица"/ и Република Словения.
Съвместната подготовка "Родопи 21" се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при провеждане на действия в планината през зимата при голяма надморска височина над 2000 м.
Целта е да се повиши полевата натренираност и тактическите способности на щаба и формированията на 101 алпийски полк в международна среда. По време на подготовката и провеждането на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа помощ и медицинска евакуация.
Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ  учението е командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров. Директор на учението е подполковник Стефан Димов – заместник командир на 101 алпийски полк.
Медийният ден на съвместната международна подготовка ще се проведе на 19 март, където ще бъдат демонстрирани техники за придвижване, бивакуване, оцеляване, търсене, спасяване и медицинска евакуация на пострадал със специализирано зимно оборудване и техника движеща се в пресечен зимен терен в района на връх "Голям Перелик".
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини