IBM разработва процесори на базата на ДНК

IBM заедно със специалисти от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) са успели да постигнат съществен успех в областта на новите технологии за производство на процесори.

Сега съвременните чипове се произвеждат по 45 nm технологичен процес, а в скоро време на поточните линии ще застанат и 32 и 22 nm процесори. Но внедряването на „по-тънки" технологии поражда все по-големи трудности и изисква сериозни инвестиции.

Нова технология, разработвана в изследователското подразделение на IBM предполага обединяване на традиционната литография с методите на самосглобяващи се структури на базата на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК).

В този случай ДНК играе ролята на своеобразно строително скеле, осигуряващо възможност за точно позициониране на микроскопичните елементи на чипа - въглеродни нанотръбички, нанопроводници и наночастици, пише pcworld.bg

Учените подчертават, че способността на ДНК структурите за самоорганизиране е ключов фактор, необходим за получаване на миниатюрни микросхеми с висока плътност на елементите.

В перспектива новата технология ще позволи да се повиши бързодействието на чиповете, като едновременно с това се намали консумацията на енергия и тяхната себестойност.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини