Путин национализира над 11 000 имота на чужденци в Крим

Байдън обяви, че САЩ никога няма да признаят анексията, а Зеленски сравни мястото с разкъсано украинско сърце

Русия национализира хиляди поземлени имоти на чужденци в анексирания Крим, съобщава РИА Новости.  За целта руският президент Владимир Путин издаде нов указ. Към момента общо над 11 000 имота са собственот на чужди граждани - главно от Украйна, както и на хора от Германия, Австралия и Израел. 

С новия указ Крим е включен в списъка на граничните територии, където чужденците не могат да притежават парцели. С указ на държавния глава общините на Република Крим и федералния град Севастопол бяха допълнително включени в списъка на граничните райони, където чуждестранни граждани, лица без гражданство и чуждестранни юридически лица не могат да притежават парцели. По този начин в Република Крим са включени 11 региона и осем града, включително Армянск, Евпатория, Ялта, Феодосия, Керч. В Севастопол списъкът включва осем общини, включително град Инкерман.

Новият указ на Путин бе предшестван от друг указ, влязъл в сила преди година. Тогава на собствениците на около 11 500 имота бе даден срок до една година или да ги продадат на руски граждани или компании, или да възложат на руската държава да извърши продажбата. Във втория случай се обещаваше парите да бъдат прехвърлени на старите собственици. До момента само 500 от тези имота са отчуждени.

Собствениците се оплакваха, че заради ограниченията за пътуване в пандемията са затруднени да изпълнят условията на миналогодишния декрет. Правителството на Украйна заяви, че ще предприеме правни действия в международни съдилища. Русия оправдава мярката със съображения за сигурност. 

"Сега" припомня:

Само преди дни американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ никога няма да признаят Крим като руски, а Вашингтон ще продължи да работи за това да бъде потърсена отговорност на Русия агресията в Украйна. "На тази мрачна годишнина повтаряме проста истина: Крим е Украйна. САЩ не признават и никога няма да признаят така нареченото анексиране на полуострова от Русия и ние ще работим заедно с Украйна, за да се противопоставим на агресивните действия на Русия. Ние ще продължават да работят, за да държат Русия отговорна за своите злоупотреби и агресия в Украйна “, се казва в изявление на Байдън, публикувано на уебсайта на Белия дом.

Според президента на САЩ Русия преди седем години "е нарушила международното право, нормите, по които съвременните държави взаимодействат помежду си, както и суверенитета и териториалната цялост на съседна Украйна" чрез анексирането на Крим.

В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски направи обръщение към гражданите, в което заяви, че Крим е сърцето на Украйна и сравни присъединяването му към Русия с „разкъсано сърце“. "Крим беше сърцето на Украйна. Слънчево, добро, светло", каза държавният глава и добави, че страната няма да забрави кой го е направил и кой е позволил това да стане. Зеленски отбеляза, че за да може „Украйна да се усмихне щастливо и искрено“, сърцето й трябва да й бъде върнато.

Украйна смята Крим за своя, но временно окупирана територия. САЩ и страните от ЕС не признават анексирането на полуострова, а събитията тогава доведоха до трайна политическа изолация на Русия и налагане на персонални и други санкции.

Руските власти твърдят, че жителите на Крим демократично и в съответствие с международното право и Хартата на ООН са гласували за обединение с Русия. Крим се превърна в руски регион след референдум, проведен там през март 2014 г., на който 96,77% от избирателите в Крим и 95,6% от жителите на Севастопол подкрепиха присъединяването към Русия, твърди Москва. 

Руското външно министерство заявява, че Русия прави всичко, което отговаря на международното право, Хартата на ООН, зачита правото на всяка държава да определя собствената си съдба, това се отнася за правата на националните малцинства, независимо дали в Крим или където и да било другаде. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви в петък, че Москва винаги е готова да приеме всякакви международни контролни механизми в областта на правата на човека в Крим. Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е „окончателно затворен“.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини