Лекуват 27-годишна от туберкулоза, но се оказа ... презерватив

Туберкулозата е болезнено и хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Всяка година от туберкулоза умират над 1 млн. души по целия свят. Изчисленията показват, че около една четвърт от хората на Земята носят в тялото си бактерията на туберкулозата, но не са развили заболяването. Според Световната здравна организация около 5-10 процента от тези хора могат да се разболеят (особено ако имунната им система отслабне).

Ако туберкулозата не се лекува, 45 процента от болните (и всички, които освен това имат и ХИВ) могат да умрат. Въпреки че е била значително по-опасна в миналото, тази болест не престава да е актуална и днес и изисква дълго лечение с антибиотици.

Понякога обаче става дума чисто и просто за един презерватив.

27-годишна жена постъпва в болница със силна кашлица, висока температура и гъсти храчки, от които не може да се отърве през последните 6 месеца. 4 месеца преди това лекарите са ѝ предписали антибиотици и са я подложили на лечение против туберкулоза. Това обаче не оказва никакъв ефект върху симптомите.

Слюнката на младата учителка е тествана за туберкулоза – резултатът е отрицателен. След като сканират гръдния ѝ кош обаче, лекарите откриват лезия в горния лоб на дробовете ѝ. По-задълбочени проучвания показват, че става дума за „обърната наопаки структура, наподобяваща торба, която е заседнала в бронхите.“

В края на краищата екипът отстранява мистериозната „торба“. Въпреки че по-голямата част от нея е била унищожена от процесите в тялото, тя все пак е идентифицирана като презерватив.

Как се е озовал там?

„И жената, и съпругът ѝ признават, че са практикували фелацио – пише екипът в своя доклад. – Те си спомнят, че презервативът се е разхлабил по време на самия акт, а по същото време жената е имала епизоди на кихане и кашляне.“

Експертите отбелязват, че диагностицирането на проблема се е забавило поради няколко фактора.

  • Те са смятали, че е малко вероятно презервативът да нанесе преки поражения върху дробовете заради своята „мека, еластична и гумена консистенция“, но запушването би могло да доведе както до натрупване на секрети, така и до инфекция. Начинът, по който презервативът се е „веел“ в дробовете ѝ, докато е дишала, най-вероятно е спомогнал за отстраняване на част от секретите, а това то своя страна – до отлагане на симптомите, които биха могли да бъдат разпознати от медицинския персонал.
  • Притеснение. Екипът пише, че първоначално мъжът и жената вероятно не са били склонни да разкрият какво точно се е случило. Или просто наистина не са вярвали, че има връзка между поглъщането на презерватив и появилата се впоследствие кашлица.
  • В началото екипът не е смятал, че поглъщането на чуждо тяло може да е потенциално обяснение на проблема при човек на подобна възраст.

Лекарите очакват жената да се възстанови напълно, въпреки че малки частици от презерватива (след разкъсването му) са останали в дробовете ѝ. Това означава, че на някакъв етап тя вероятно ще трябва да се подложи отново на бронхоскопия. Екипът вярва, че нейният случай е първият по рода си в медицинската литература. Той е описан подробно в National Library of Medicine.

Източник: IFLScience

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини