"Ще има опити за намеса" на Турция в президентските избори във Франция, заяви Макрон

Френският президент Еманюел Макрон отправи предупреждение срещу "опити за намеса" на Турция в следващите президентски избори във Франция през 2022 г., без обаче да изключва възможността за подобряване на отношенията с Анкара, които са изострени от повече от година, предаде АФП.

"Очевидно. Ще има опити за намеса в следващите избори. Предначертано е и заплахите не са завоалирани", заяви Макрон в интервю в документален филм за Ердоган, излъчен снощи в предавене на телевизия France 5.

Припомяйки разгорещения спор по религиозния въпрос, избухнал след неговата реч през есента за "ислямисткия сепаратизъм", Макрон критикува остро "държавна политика на лъжи, разпространявани от органите на печата, контролирани от турската държава", както и "от някои големи телевизионни канали, контролирани от Катар".

Ердоган по-рано бе обвинен в намеса в избори, по-специално в Германия, когато бе поискал от германските избиратели от турски произход да гласуват срещу партията на Ангела Меркел през 2017 г., отбелязва агенцията.

"Трябва да бъдем много прозорливи", каза Макрон, чиито отношения с турския му колега бяха крайно обтегнати преди да настъпи известно размразяване преди няколко месеца.

"Забелязах от началото на годината желание на Ердоган за възобновяване на отношенията. Вярвам, че това е възможно", посочи френският президент, като подчерта, че не изпитва никаква "враждебност по отношение на Турция".

"Но мисля, че не могат да се възобновят /отношения/, когато има прояви на двойнственост. Не искам да възстановя едни успокоени отношения, ако на заден план има подобни маневри, които продължават", каза Макрон.

Дипломатическите отношения между Турция и Франция се изостриха заради разногласия по редица въпроси като Сирия, Либия или Източното Средиземноморие, както и заради политиката на Париж за борба с "ислямисткия сепаратизъм".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини