Епидемиолог: Наблюдаваме отпускане от мерките след първа доза на ваксина и последващо заразяване

Според мен социалният фактор ни куца, всъщност дисциплината в една част от населението. Също така проблемът с недоверието към маските, за които е доказано, че имат превенция. Това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив относно увеличения брой на новозаразени с COVID-19 у нас.

За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и няма как тя да се разпространява без да е прекъснат контактът, допълни д-р Бацелова.

На зрителски въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с коронавирус, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втора доза от препарата, д-р Бацелова отговори, че трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта д-р Бацелова.

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Траен имунитет се изгражда на 14-ия ден след втората доза.

"Това наблюдаваме - отпускането след поставяне на първата доза, свалянето на маската... Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил, самата ваксина не може да го разболее", категорична беше епидемиоложката.

И трите ваксини, които са достъпни у нас, са с еднакъв профил на безопасност. Няма препарат, който сам по себе си може да предизвика фатален край, категорична е д-р Бацелова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пелов
    4 -2
    11:55, 29 мар 2021
    Или хомот или анархия знае народа ни. Ваксината има смисъл и действие лятото когато заразата се е свила до минимум.
Последни новини