С топовни салюти и прояви на почит Обединеното кралство се прощава с принц Филип

С топовни салюти и прояви на почит Обединеното кралство се прощава с принц Филип след кончината на съпруга на кралица Елизабет Втора, изгубила най-вярната си опора, пишат световните агенции.

Два месеца преди да отбележи своя стотен рожден ден Единбургският херцог изгасна в Уиндзорския дворец в петък сутринта. Кралицата сподели дълбоката си печал за човека, който беше неин съпруг над 70 години и баща на нейните четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард.

От Лондонската кула до двореца в Единбург, от Гибралтар до корабите на Кралския военноморски флот, в който той служи по време на Втората световна война, топовни салюти бяха изстреляни в памет на принц Филип.

Минути мълчание ще бъдат съблюдавани преди мачовете на футболната Висша лига в страната. Още от петък вечерта камбаните на Уестминстърското абатство , където се състоя венчавката на кралската двойка през 1947 година, биха 99 пъти. По един път на минута в памет на 99-годишния принц.

Портретът на Единбургския херцог, сам или в присъствието на Нейно Величество, с датите 1921-2021, фигурират на първа страница на вестниците тази събота. Телевизионните канали промениха в спешен порядък своите програми и децата на покойния принц споделиха спомени в предварително записано предаване на BBC.

Дъщеря му Ана каза, че принц Филип винаги е бил насреща, готов да те изслуша и да ти помогне. Веднага след печалната вест за неговата кончина хиляди съболезнователния бяха изпратени от целия свят. В същото време граждани се събираха пред замъка Уиндзор и пред Бъкингамския дворец , официалната резиденция на кралицата в Лондон, за да положат цветя и послания на съпричастност към скръбта на кралското семейство.

Междувременно стана известно от службата, която отговаря за кралския протокол, че на принц Филип няма да бъде направено държавно погребение и че неговият ковчег няма да бъде изложен на публиката. Неговите тленни останки ще останат в замъка Уиндзор, преди погребението му в паралкиса "Сейнт Джордж", съобразно традициите и желанието на Негово Кралско Височество. Във времена на пандемия на гражданите не се препоръчва да се събират пред резиденциите на кралските особи, а им се препоръчва да направят дарение в полза на някоя от благотворителните организации. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини