"Внуци под наем" помагат на възрастни хора в Маданско, в проекта участват доброволци със специални потребности

    Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта "Внуци под наем", който се реализира на територията на община Мадан. "Основната цел на проекта "Внуци под наем" е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални обучения", казва Емилия Георгиева, председател на Сдружение "Деца със специални потребности" в Мадан.
    "Така решаваме два наболели въпроса в обществото – грижата за самотни възрастни хора и заетост за младежи със специални образователни потребности. Те сами ни търсят, защото нямат големи възможности след завършване на училище. Децата понякога не само физически помагат, но и разговарят с възрастните хора", каза още Георгиева.

    Това е второто издание на проекта, който продължава до края на месец септември и надеждите са да има трети формат. Партньори са НПО от Македония, Турция, също са имали доброволци от Италия и Испания. Проектът е по програма "Еразъм", чрез Европейски корпус за солидарност. В третия формат ще бъдат обхванати 50 възрастни семейства от тримата участници в проекта.

    "Хората със специални нужди не трябва да бъдат дискриминирани, те могат всичко да изпълнят, ако им се обърне внимание, имат нужда да бъдат стимулирани да участват активно в обществения живот, трябва да ги третираме като равни", коментира Сузана Георгиева, член на сдружението и асистентка на дете с аутизъм по проекта. Тя е студентка в специалност "Маркетинг" в Университета за национално и световно стопанство.

    Внуците и вчера бяха в действие, погрижиха се за овощни дръвчета в местността Шадийца край Мадан. В инициативата се включиха младежи, членове на Сдружение "Деца със специални потребности", сред които е и Дани, момче с аутизъм, което активно участва, като доброволец.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини