Въпреки гласуваната оставка, Борисов засега е премиер, категорични са конституционалисти

Въпреки че депутатите са гласували оставката на правителството на Бойко Борисов, той е премиер в оставка до избирането на нов кабинет, Конституцията е категорична по този въпрос, обясниха пред bTV конституционалистите проф. Екатерина Михайлова и проф. Пламен Киров.

По-рано днес на брифинг Бойко Борисов каза, че "злобата и реваншизмът са стигнали дотам, че в петък в Народното събрание толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета".

"Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си са толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса Таня Дончева, на който присъствах много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл", каза още Борисов.

"Защо да се явя, като те са ми гласували оставката. По тяхното решение, аз вече съм гражданин", каза по повод явяването си в парламента Борисов.

"Гражданин и премиер в оставка", обясни проф. Киров.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини