Христо Гелов преобразява Велико Търново с кинетични 5-метрови лалета

Велико Търново ще се преобрази пролетно с кинетичната арт инсталация "Сливане - Confluence" на визуалния артист Христо Гелов.

"Движещи се" внушителни лалета - пролетните цветя, символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на знакови места в града - площада пред крепостта Царевец, панорамните площадки на ул. "Стефан Стамболов", площад "Майка България" и пред Художествена галерия "Борис Денев".

Инсталацията, сътворена от цветни вятърни турбини в постоянно движение, ще реагира на полъха на вятъра и ще генерират електрическо зареждане за собствено си нощно осветление.

Лалетата ще са с височина 5,2 м и ще създадат истински цветен маршрут с много арт атмосфера и преживявания на гражданите и гости на старата столица.

Проектът е част от Културния календар на Община Велико Търново и е първото значимо арт събитие за 2021 г.

Христо Гелов е известен с това, че е превърнал пешеходните пътеки в Испания в пъстри черги и е декорирал мост в Швеция като "лего" играчка. Той за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град - Велико Търново.

Артистът от 30 години живее в Испания и работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство.

Художникът има редица успешни проекти и в България, сред които инсталациите "Къща на водата" и "Дишай" в Самоков, "Разкази" и "Съзвездни букви" в София и др.

Във Велико Търново е участвал в "Дупини LIKE - Старата поща и съвременните средства за комуникация" през 2013 година, реализирал е мапинг шоу на фасадата на Изложбените зали "Рафаел Михайлов" и проекта "Оранжеви кръгове".

Кинетичната инсталация "Сливане - Confluence" се стреми да улови чрез уникален фокус преплитането между красотата на Велико Търново и неговите традиции с многообразието, съществуващо в съвременната му култура. Общият знаменател на художествената намеса е присъствието на движение, светлина и цвят чрез кинетични лалета. Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини