Конституционният съд отмени обратното действие на 10-годишната давност за длъжниците

Конституционният съд (КС) "отмени" разпоредбата от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която се предвиждаше новата 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани да започне да тече за заварените дългове не от влизането ѝ в сила на 2 юни 2021 г., а от различни по-ранни моменти.

Решението е взето с 10 гласа "за", а докладчикът по делото Филип Димитров и Гроздан Илиев са го подписали с особено мнение, съобщава в публикация по темата Lex.bg.

Конституционният съд беше сезиран от Висшия адвокатски съвет.

Спорната промяна беше приета без дебати и единодушно на 20 ноември. Тогава парламентът въведе окончателно десетгодишната абсолютна давност за паричните задължения на физически лица. Спорната промяна доведе до остри реакции както на бизнеса, така и на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя бе инициирана от "Обедините патриоти".

За противоконституционен е обявен чл. 2 от закона, който гласи: "За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано - от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането."

Самата абсолютна давност беше въведена в чл. 112 ЗЗД и не беше оспорена пред КС.

В чл. 112 от Закона за задълженията и договорите се посочва:

С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването и освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Давността по ал. 1 не се прилага за вземания:

1. от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица - съдружници в дружество по чл. 357;
2. за непозволено увреждане;
3. за неоснователно обогатяване;
4. за издръжка;
5. за трудово възнаграждение;
6. за обезщетения по Кодекса на труда;
7. по повод приватизационна сделка;
8. по повод имущество, реституирано по реда на нормативен акт.
За давността по ал. 1 се прилагат чл. 115 и 118.

Решението на Конституционния съд на практика означава, че абсолютната давност за всички парични задължения на граждани, стига да не са отсрочени или разсрочени и да не са от 8-те изключения в закона, независимо кога са възникнали и са станали изискуеми, ще започне да тече от 2 юни 2021 г.

Абсолютната давност, подобно на погасителната, няма да тече, докато трае съдебният процес за вземането, както и между деца и родители, или настойници и попечители, между съпрузи и срещу управители (всички хипотези на чл. 115 ЗЗД). А ако длъжникът изпълни задължението си след изтичането ѝ, няма право да си иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че е изтекла.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини