Прокуратурата прекрати досъдебното производство за спирането на водата в хотел "Смолян", потърпевшите Оковски ще обжалват

След две години разследване, в крайна сметка Районната прокуратура в Смолян излезе с постановление за прекратяване на досъдебното производство, образувано по реда на чл. 212, ал.1 от НПК, за това че на 20.03.2019 г. в сградата на хотел "Смолян" е било извършено прекъсване на водоподаването към самостоятелни обекти. Припомняме ви, за спирането на водата не по тяхно желание, е подадена жалба в прокуратурата от семейство Оковски - собственици на две стаи в сградата на хотела, ползвани за офиси. Според Оковски това е направено умишлено, затова и се жалват от тези самоуправствени действия.
В хода на разследването са разпитани множество свидетели. "Установено е, че през м. февруари 2019 г. свидетелят Емил Ашиков, по това време служител на "ВиК", на длъжност ръководител на експлотационен район Смолян и свидетелят Бисер Митов - водопроводчик в район Смолян са затворили главния кран на водоподаването към хотела, тъй като били уведомени от представител на "Гранд хотел Смолян", че вътре в хотела имало авария. Уговорката била, след като бъде отстранена аварията, да уведомят "ВиК", за да възстанови водоснабдяването", пише във фактическата част на прокурорското решение, с което разполагаме. От свидетелските показания става ясно още, че служителите на "ВиК" нееднократно са спирали и пускали водата към хотела и то точно от този кран, който е извън сградата и е свързан с колектора. Заради съмнения за кражба на вода от "ВиК" монтирали водомер при централния кран в колектора. "Св. Ашиков знаел, че в хотела имало наематели и собственици на отделни офиси, които имали монтирани водомери вътре в собствените им помещения. Не бил запознат обаче какви са взаимоотношенията им с основния собственик на сградата. Проблемите започнали, когато монтирали водомера в колектора. Тогава се установили разлики между показанията на водомера в колектора и този на централния водомер вътре в хотела, като този в колектора отчитал голямо потребление. Тогава по телефона му се обадил представител на акционерното дружество, като не помнел името му и му казал да спре водата, защото хотела не работел и нямало да се ползва вода."
И така на няколко пъти без за това да е било уведомено ръководството на "ВиК"...
В общо деветте страници на постановлението за прекратяване на наказателното производство прокуратурата не установява виновник. "При така установената фактическа обстановка, намирам че в хода на разследването не са събрани доказателства за осъществен състав на престъпление по чл. 323, ал.1 от НК /самоуправство/...За пълнота на изложеното следва да бъде отбелязано, че наличните по делото доказателства сочат на възникнал типичен гражданскоправен спор между етажните собственици в сградата, но този спор следва да бъде разрешен по съответния гражданскоправен път предвиден в ЗЗД, ЗС и ГПК. Следва да се има предвид, че прокуратурата не е компетентна и е недопустимо да изземва правомощия, единствено и само от компетенцията на съда, тъй като резултатът от такъв подход е твърде опасен за правосъдието, понеже води до недопустимо използване на наказателния процес, като средство за решаване на спорове с граждански характер." Това е записано още в постановлението за прекратяване.
Потърпевшите семейство Оковски категорично смятат да обжалват постановлението. "Както си и очаквахме - становището на прокуратурата излезна „беззъбо“ и „ялово“ – с мнение за прекратяване на наказателното производство поради липса на престъпление и обвиняем. Ама разбира се ! – Това, да се спре водата на цяла огромна сграда и лишаване на офиси и стаи от функционалност вероятно е някаква нова и непозната форма на благотворителност! Какво друго?!?...", коментира  
Асен Оковски. Допълни:"Ние ще продължим да раздърпваме този безобразен акт, който се извършва пред очите и за срам на всички власти в самия център на областният ни град. Щом това може става тук, пред очите на всички - страх ме е да си помисля какво става в малките, затънтени градчета и селца на нашата област и на държавата. А може би е и наша, персонална грешка, че се предоверихме на прокуратурата, като си мислихме (по-точно - се надявахме!!!) че тя може, или ще иска да свърши нещо и за обикновените граждани. Язък !!!
Ние, разбира се, ще обжалваме това „Нерешение“ по всички възможни начини. Пък може да стане и чудо, кой знае?..."

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини