"Топлофикация Перник" ще изгражда инсталация за омокряне на сухи участъци на шламохранилище "Седми септември"

След края на дъждовния сезон "Топлофикация Перник" ще пристъпи към изграждане на инсталация за омокряне на сухите участъци на шламохранилище "Седми септември", съобщиха от дружеството. Действието е планирано за първата седмица на май, ако метеорологичните условия позволяват. Съоръжението ще използва съществуващи води и е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивация. Целта на тази стъпка е предотвратяване на запрашаване при ветровито време.

Сдружение "Дишай, Перник" алармира, че сгуроотвалът все още не е рекултивиран и отпадъкът от горенето на въглища при всеки по-силен вятър се носи над града. Фините прахови частици директно се поглъщат от хората, контролните органи мълчат, притеснени са от сдружението.

Според кмета на общината Станислав Владимиров въпреки неговите сигнали и молби никой не взима мерки.
За рекултивацията на шламохранилище "Седми септември" е изготвен проект, който да се осъществи в 9 етапа, уверяват от "Топлофикация". Същият започва с рекултивация на площите в най - северната част и завършва с рекултивация на дигите. От началото на март проектът се съгласува с отговорните институции. От РИОСВ София е изискано преминаване на процедура за преценка или оценка на въздействието върху околната среда преди издаване на разрешителното за строеж.

Забавянето на затварянето на старото шламохранилище и пристъпването към изграждане на ново се проточи с години заради обжалване от неправителствена организация, поясняват от "Топлофикация".

На 7 май миналата година се скъса дига на шламохранилище "Седми септември", което доведе до прекратяване на експлоатацията му. Скоро след това сгуроотвалът трябваше да бъде рекултивиран.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини