"Железният защитник" на "Арда" с фотоекспозиция в Кърджали

На 10 май се открива 14-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с нестандартно представяне на футболната легенда на ФК „Арда“ от периода 1982-1990 Рафет /Левент/ Куша. Роден е в Кърджали. Завършва тогавашния Техникум по металургия и минна промишленост. През 1982 г. Левент Асенов-Куша започва да играе в „Арда 1924“, а с него към отбора се присъединява и Мюмюн Кашмеров. Младият Левент влиза в отбора като централен защитник с № 5 и си остава такъв до 1990 г. Съотборниците му го помнят като „железният защитник“, човек от „златното поколение и големия футбол“ на Кърджали. Непробиваем, много силен в единоборствата – казва за него съотборникът му Васил Визев. От това време освен Рафет /Левент/ в състава на „Арда” са футболисти като Георги Топалов, Бахтияр Ахмед, Петър Бумбаров, Алекбер Камбер, хора със сърца и милеещи за футбола.

До 23-годишна възраст играе във „В“ група, а след това 2 години играе за ФК „Родопи 1935“ (Момчилград). По покана на неговия приятел и съотборник от „Арда“ Алекбер Камбер заминава за Чорлу, Турция и през 1995-1996 г. играе във футболния отбор „Чорлуспор“.

През 2018-та се навършиха 60 години от страхотното време, когато мачът Дунав – Арда завършва с 3:0 и само 1 точка не достига на „Арда“, за да отиде в елитната „А“ група, но независимо от това сезонът остава паметен за всеки един фен на тима до днес. По повод влизането на отбора в професионалната лига на юбилейната дата всички от златното поколение на „Арда“ получават почетни грамоти.

На 8 май 2018-та 18 гола бяха реализирани в четвъртфиналните двубои на турнира по мини футбол „Купата на Лигата“ в Кърджали. В първия мач отборът на ФК „Balkanstroy“ записва разгромна победа с 6:1 срещу тима на ФК „Спартак“. За победителите по два пъти се разписват Сабри Сабри и Седат Юмер, а по едно попадение вкарват Халим Реджеб и Ферах Исмаил. Попадението за „Спартак“ отбелязва Шабан Ахмед. Освен с резултата, красивия футбол и класирането си на полуфинала феновете на „Balkanstroy“ ще запомнят мача и с появата на терена на Левент Асенов (Куша). Той е легенда на ФК „Арда“ и беше най-възрастният състезател в турнира. С влизането си в игра той напомни за най-силните си години във футбола. Показва страхотна спортна форма, като по нищо не отстъпва и на най-младите.

Рафет Куша живее от дълги години в Лондон, има собствен бизнес, но използва всяка свободна минута да експериментира с фотография. Близо 50 негови авторски работи от Родопите, родния Кърджали и Лондон представя фотоекспозицията„От Кърджали до Лондон и обратно“ в Арт галерия Кръг, като още през първия ден на откриването, 10 май, в 11:00 ч. на събитието ще се съберат някои от някогашните футболисти от страхотното време на „Арда“ от края на 80-те.

Това съобщиха от Артдвижение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини