Ескалация: Около 150 ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел

Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа по Израел на фона на продължаващите вече няколко дни сблъсъци в Ерусалим между палестински демонстранти и израелската полиция, предаде Франс прес, като се позова на израелската армия.

Десетки от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана. Най-малко седем ракети са били насочени към Ерусалим.

Нанесени са щети на къща на петнайсетина километра от града, но няма пострадали израелци.

По-рано ислямисткото движение Хамас, което контролира анклава, съобщи за изстреляни над 100 ракети от ивицата Газа. При израелски ответни удари в тясната крайбрежна територия са били убити 20 палестинци, сред които девет деца, казаха от Хамас.

Израелската армия заяви, че е поразила подземен тунел, прокопан от палестинското ислямистко движение.
Снощи се стигна до нови сблъсъци между палестински демонстранти и израелската полиция в района на джамията Ал Акса в Стария град на Ерусалим. Броят на ранените палестинци е достигнал 395, по последни данни на Палестинския Червен полумесец.

Израелската полиция пък съобщи за девет пострадали свои служители при най-тежките сблъсъци в Източен Ерусалим от 2017 г.

На този фон редица западни сили призоваха за деескалация на напрежението.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб осъди ракетния обстрел от страна на Хамас по Израел и насилието в Ерусалим. Той призова за "незабавна деескалация от всички страни" в конфликта.
"Всички страни (в конфликта)" имат "задължението да избягват нови цивилни жертви", предупреди германският министър на външните работи Хайко Маас след израелските ответни удари в ивицата Газа. В същото време той подчерта, че "нищо не оправдава изстрелването на ракети срещу израелското цивилно население".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също призова всички страни в конфликта към деескалация. Ракетният обстрел срещу Израел трябва да спре, подчерта Блинкън и се обяви за "конкретни мерки за успокояване на играта".

Държавният секретар на САЩ говори пред журналисти, приемайки във Вашингтон йорданския министър на външните работи Айман ас Сафади.

Ерусалим е "червена линия" за Йордания, предупреди от своя страна Сафади.

Дипломатически източници съобщиха пред Франс прес, че ООН е започнала с помощта на Катар и Египет посредническа мисия за деескалация на насилието между страните в конфликта.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини