Читател на Кърджали бг вести: Обезобразиха защитена местност при Гняздово!

Изображение 1 от 5

    Турист съм. Посещавам различни природни забележителности в цялата страна, но най-любими са ми малките селца и природата в Родопите. От 12 години изкачваме с приятели „Юмрук кая“- защитена местност до с.Гняздово, община Кърджали. Влюбихме се в мястото- красиви гледки, изобилие от птици, язовир „Студен кладенец“...И сега, когато живеем в странно време на пандемия, търсим природата, като спасение от тегавото ежедневие.

    Но...Голямо беше разочарованието ни, когато през този месец се опитахме да се разходим до местността, казвам опитахме, защото този път така и не стигнахме до там.

    Тръгвайки по пътя за Юмрука, стигнахме до новоизградени кошари, около които са пуснати огромни кучета. Не стана, не ни достигна смелост да продължим. Решихме да заобиколим. От центъра на с.Гняздово се спуснахме по „път“, който води до защитената зона“НАТУРА“. Път, който е изровен от бетоновози и камиони, кален, почти непроходим за кола (жалко за хората, които живеят там).Стигайки до началото на НАТУРА-та (личи само по една избеляла и полуразрушена табела) пак спираме. Единствената пътека, която води натам е изкопана на метър дълбочина. В канала има тръби за вода, които, разбираме, захранват с изворна вода от защитената местност новопостроените вили на брега на язовира. Не е заровен каналът, тръбите се виждат и пътека няма. Няма път, пътека...Опитваме се да заобиколим по брега на язовира- не стана.Собствениците на вили и парцели са заградили целия бряг и няма път до водата. И докато се лутаме из селото се нагледахме на боклуци.

    Няколко са нерегламентираните сметища- в центъра срещу магазина, накрая преди кошарите, по пътя към „вилната зона“, боклуци почти около всяка пътека, дори около гробищния парк. А до водата....там е най-грозно. Целият бряг е покрит с пластмасови и стъклени отпадъци. Върнахме се в центъра на Гняздово пред магазина и поразпитахме местните хора, какво се случва в това селце? Защо е превърнато в това непривлекателно място? Без отговор, няма решение, няма стопани...

    Питам сега: Кой е отговорен едно красиво място, една съхранена природа, една защитена местност, една планина и един язовир да се превърнат в тази жалка гледка? Къде са местният кметски наместник, общинската управа, областната управа, РИОСВ, ДЛС „Женда“, туристическият съюз...Кой позволява да се копае в защитена местност и да се ползва изворната вода, да се унищожава пътека, да се руши един път, да се загражда брега на язовира без достъп, да се превръща едно село в сметище? Кой трябва да упражнява контрол, така че защитените местности да останат занапред и да се съхранят за поколенията? Кой трябва да санкционира нарушителите и недобросъвестните (рибари, туристи, виладжии, бракониери, местни и пр.)?

    И моля: Да се свърши с това беззаконие и безхаберие! В тези дни на предизборни агитации се наслушахме на обещания и намерения за развиване на туризма и екология, но искаме действия, да се поемат отговорности и да сме стопани! Нека да стане така, че аз, приятелите ми, нашите деца да се радваме отново на красивата природа и да посещаваме с удоволствие това селце и местността.

    И не...това не е забравено от Бога място, а напротив- дарено е от Бог с красива природа, чист въздух, богата растителност и животински свят! Но е забравено и пренебрегнато от всички институции и управници!

    В. Д.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини