Ще има ли машини за 11 юли? История за 43 млн. лв., един неуреден спор и 70 арестувани устройства

На изборите на 11 юли във всички секции с над 300 избиратели в страната трябва да се гласува само с машини. Същото важи и за секциите в чужбина. Такива промени в Изборния кодекс прие 45-то Народно събрание в краткия си живот.

Ще стане ли наистина така? Според новоизбраната председателка на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова подобна организация не би трябвало да създаде проблем, защото за отминалите на 4 април избори България купи 9600 машини, а ще са необходими още най-много 500 броя.

Фирмата доставчик “Сиела Норма” потвърди пред правната комисия в парламента, докато се разглеждаше изборният закон, че може бързо да достави още 1500 машини.

Дотук добре. Така подредени фактите създават впечатление, че всичко е наред. То обаче не е. Оказва се, че ЦИК не е платила доставените 9600 машини на “Сиела Норма”. Това означава, че българската държава все още не е собственик на тези устройства и те все още са притежание на частната фирма.

В момента Централната избирателна комисия дължи 43 200 000 лева на фирмата доставчик. Ако тази сума не бъде платена, фирмата може да не предостави машините за изборите на 11 юли. Според променения Изборен кодекс обаче гласуването трябва да става само с машини.

Интересно, нали?

Но и това не е всичко. Държавата и фирмата все още спорят по няколко въпроса, а ЦИК иска да удържи неустойки от доставчика. Новите машини обаче трябва да бъдат поръчани от същата фирма. Някъде в този заплетен сюжет се крие отговорът на въпроса дали в следващите седмици държавата ще успее да осигури машините, които вече са задължителни по закон.

Как разбрахме за това

За неразборията с машините стана известно през отминалите дълги почивни дни в началото на месец май. Тогава Росица Матева - номинирана за член на ЦИК от "Изправи се! Мутри, вън", каза пред бТВ, че "не е ясно къде са 9600-те устройства за машинно гласуване и чия собственост са".

Говорителят на предишната ЦИК и член на новата от квотата на ГЕРБ Димитър Димитров обясни защо плащането не е извършено. Според него “в договора има спорни моменти".

"Сиела" не е изпълнила всички задължения по договора и най-вероятно следващата комисия като правоприемник ще трябва да уточнява неща, които много трудно се уточняват”, каза Димитров също пред бТВ.

Пред Свободна Европа Димитров обясни, че става дума за спор за “частично неизпълнение на договора”. От думите му стана ясно, че ЦИК ще настоява да удържи неустойки на “Сиела” заради проблеми с 88 машини. Според данните, които Димитров представи, тези 88 устройства изобщо не са произвели резултат.

Спорни според него са и случаите с машините във Велико Търново и Добрич, където устройствата са били програмирани със сгрешени кандидат-депутатски листи.

Според Росица Матева обаче грешките във Велико Търново и Добрич не би трябвало да са нарушения на “Сиела”, а пропуск може да се търси в Районната избирателна комисия и при държавната фирма "Информационно обслужване", която е отговорна за програмирането на устройствата.

“За да се извърши плащането, всички тези въпроси трябва да се изчистят, а те не са”, каза Димитров.

Изпълнителният директор на “Сиела Норма” Веселин Тодоров каза пред Свободна Европа, че не може да коментира детайли от споразумението с ЦИК, защото самото то му забранява.

Тодоров обаче направи аналогия с местните избори през 2019 г., когато компанията отново беше доставчик на машини, тогава за експериментален вот.

“Имахме спорове за отчитането на резултатите. Бяха изчезнали флашки, които са основният консуматив, без който не може да се отчете гласуването с даденото устройство. В крайна сметка се договорихме тогава”, каза Тодоров.

Той допълни, че държавата все още не е нарушила настоящия договор, по който дължи на компанията над 43 млн. лв.

Къде всъщност е проблемът

Според договора плащането от страна на държавата към фирмата доставчик трябва да се извърши между 30 и 60 дни след официалното обявяване на резултатите от изборите, проведени на 4 април.

“До средата на юни нарушение на договора няма”, каза председателят на предишната ЦИК Александър Андреев в понеделник.

Проблемът обаче е, че именно в понеделник беше последното заседание на предишната Централна избирателна комисия. Ден по-късно президентът Румен Радев назначи нова Централна избирателна комисия.

Новата ЦИК е правоприемник на старата, но именно тя трябва да преговаря със “Сиела” за изпълнението на договора. Тя трябва да поръча и още машини, отново от “Сиела”.

Неофициално пред Свободна Европа членове на новата комисия казаха, че от тях се иска хем да изследват дали договор за толкова много пари е изпълнен, хем бързо да извършат плащането, за да могат да поръчат нужните още устройства за предстоящите избори.

“Никой не можеше да предположи, когато сключвахме договора с фирмата доставчик, че след изборите ще има още едни, а междувременно ще се смени ЦИК”, каза Александър Андреев след последното заседание старата комисия.

Неговата наследничка на поста Камелия Нейкова пък коментира лаконично, че тепърва ще се запознава със случая, когато встъпи в длъжност. Това означава, че новата ЦИК трябва да прегледа отчета на “Сиела Норма”, да го съпостави с данните на "Информационно обслужване" за изборите, както и с наличната документация в комисията.

Цялата тази работа обаче трябва да бъде свършена много бързо, защото плащането към “Сиела” трябва да бъде извършено в средата на месец юни, а през това време трябва да се поръчат и новите машини.

От изборите на 4 април измина повече от месец. Какво е свършено от предишния състав на ЦИК по темата не е ясно, защото те не са подписали нито един документ, нито са поискали от "Сиела" обяснения за проблемите, възникнали с някои машини.

Защо 70 машини са “задържани” от МВР

На фона на неяснотите и съкратените срокове, в които трябва да се действа, изскача още един проблем. По нареждане на ЦИК в районните полицейски управления към областните градове са иззети машини за гласуване.

Изпълнителният директор на “Сиела” потвърди пред Свободна Европа, че собственост на фирмата е “блокирана в полицията”, а Александър Андреев от ЦИК съобщи, че комисията в неговия състав не е дала разрешение устройствата да бъдат “освободени”.

Ръководителят на Главна Дирекция “Национална полиция” Николай Хаджиев каза пред Свободна Европа, че в дирекциите на МВР в страната има машини. Но отрече да се води разследване, свързано с тях. На въпрос защо тогава тези устройства се намират в областните дирекции Хаджиев каза лаконично: “Нямаме отношение към машините, питайте ЦИК”.

По думите на Андреев става дума за 70 машини, които не са “съвсем машини”.

“Това са консумативи, които фирмата твърди, че е изпращала по куриер до различни градове. Ние поискахме те да се изземат, защото редът на транспортиране беше съвсем различен, не включва допълнителни доставки с куриерски фирми и ние не знаем дали с тези устройства, които са изпращани допълнително, не е можело да се манипулира вотът. Нали не забравяме, че може да има и опит за подмяна, за който комисията носи отговорност”, обясни бившият председател на ЦИК.

Подобна хипотеза обаче изобщо не се разследва. А и устройствата, намиращи се в различни полицейски структури, не се освобождават.

Останалите машини пък се намират под държавна охрана, в специално нает за целта склад още преди изборите. Това се случва, въпреки че машините не са държавна собственост.

На този фон изглежда, че всичко по осигуряването на устройства за изборите на 11 юли ще се случва на бързи обороти.

Заради съкратените срокове новата ЦИК ще бърза да извърши плащането, за да може да поръча допълнително нужните около 500 устройства.

Старият състав на комисията не е успял за краткия си живот след изборите от 4 април да установи има ли нарушения от страна на фирмата доставчик. Така и да има такива, те най-вероятно ще потънат някъде между двата състава на ЦИК.

Дали е имало опит за “подмяна на резултата” с устройства, мистериозно изпращани по куриерски фирми, също няма да стане ясно, защото МВР само съхранява машини, за които ЦИК е имала съмнения.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 -3
    15:30, 13 май 2021
    Където се е докоснала тази гадна герберастка пасмина,са останали само проблеми!Само и само да не се гласува машинно те са крали флашки,крили машини и какво ли не още!
Последни новини