Президентът Румен Радев пред БНР: Служебният кабинет показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира България

При подбора на министри винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България, посочи държавния глава

Служебният кабинет показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. Това, което се случи в 45-ото Народно събрание, е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и след изборите те да съставят правителство. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио. По думите на държавния глава, не е добре България да върви от избори на избори и да няма парламент, тъй като парламентарната република се крепи именно на парламента като основен държавен орган.

В отговор на въпрос президентът посочи, че не бяга от отговорността при съставянето на служебното правителство. "Винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност и професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри без оглед на техните политически пристрастия", заяви президентът. Той благодари на министрите от служебния кабинет, че са се съгласили да застанат с лицето и биографията си и да поемат отговорност в трудната ситуация. "Страхът все още не е отхлабил своя обръч. Все още отишлата си власт разполага с всички финансови и властови механизми, защото цялата администрация години наред беше назначавана от тази власт", посочи държавният глава.

Най-силният вид лидерство, е когато се делегират правомощия. Моите задачи съм ги дал на служебните министри и те имат свободата да изпълняват своите задачи, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще влияе върху работата на министрите. Той допълни, че с повечето от служебните министри е работил и познава професионализма им.

Президентът подчерта, че служебният кабинет има пред себе си натрупани значими социални проблеми и трудната задача е да отговори на очакванията на хората, защото отишлото си правителство е отказало да внесе актуализация на бюджета. "Този кабинет е с вързани ръце, той трябва да върши огромна по обем работа, да проучва, да анализира, да търси възможности. Това допълнително го натоварва", посочи държавният глава.

Отишлото си управление абдикира от това да депозира в ЕС изключително важния за бъдещето на България План за възстановяване и устойчивост, припомни президентът. Това поставя служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото само в рамките на дни цялата недостъпна за обществеността информация по плана трябва да бъде анализирана и да се вземе решение дали той да бъде внесен в сегашния си вид и всички пасиви да се хвърлят върху служебното правителство, или да се търси начин той да бъде актуализиран. Държавният глава посочи, че за целта е мобилизиран експертен екип.

Планът за възстановяване и устойчивост е труд на професионалисти, който трябва да се уважава, защото в него има и много стойностни проекти, но той трябва да се гледа в цялост, посочи още Румен Радев и даде пример със санирането, което по думите му е полезна програма, но не и справедлива. "Ако всяка година отделяме по 1 млрд. лева за саниране, след 40-50 години всеки български дом ще бъде саниран. Много хора няма да го дочакат", посочи президентът. Той припомни предложенията на президентската институция по Плана, разработени от експертен екип, включващ и част от министрите в служебния кабинет. "Трябва да се върви не към усвояване на средства, а към модернизация на страната, базирана на съвременни световни технологии, инвестиции в човешки капитал, най вече в образование и здравеопазване", каза президентът и добави, че целта е да се ускори икономическия растеж на страната.

Държавният глава открои като пример два от проектите, предложени от президентската институция: създаването на Национален център за наблюдение, контрол и управление и въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS. По думите му тя е необходима не само за спасяването на човешки животи в планините или след катастрофи. "Хиляди българи всяка година умират от инфаркти и инсулти, защото не може да бъде оказана помощ в т. нар. "златен" първи час. С такива проекти хората могат да видят, че има държава и тя мисли за тях", посочи президентът. По думите му, Центърът за наблюдение, контрол и управление ще предостави достъп до информация в реално време както на държавните институции, така и на неправителствените организации и гражданите, състоянието на всички водни запаси в страната, цялата екологична картина, незаконните строежи и варварското изсичане, което ще промени и качеството на управлението. Държавният глава отбеляза, че двата проекта са на стойност само 80 и 30 млн. лева, докато за саниране са предвидени 2 млрд. от безвъзмездно предоставяните 12 млрд. лева.

Два месеца са кратък период, но с млади хора и визионери в състава на служебния кабинет искам да отправя сигнал. Имаме нужда от решителност и амбиция за реформи, заяви държавният глава и даде пример с най-младият представител в служебното правителство Атанас Пеканов, който отдавна работи по анализ на плановете в отделните европейски държави. "Можем да заимстваме печеливши модели и много по-бързо да се развиваме като общество", посочи президентът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бати Ташо
    3 -1
    20:40, 16 май 2021
    Няма да се учудя ако каже че се казва Наполеон Радев и че е богоизбран.
Последни новини