SpaceX пусна епично видео от последното изстрелване на Starship

SpaceX публикува великолепни кадри от петия си изпитателен полет на голяма височина на готвената за Марс ракета Starship.

Тестовият полет, който се проведе на 5 май, отбеляза за първи път това, че ръководената от Илон Мъск компания успя да приземи пълен модел на прототипа на 165-футовата ракета - без тя да експлодира драматично.

Новите кадри показват, че масивната конструкция, наречена SN15, се издига от стартовата площадка в съоръженията на компанията в Южен Тексас, изпълнява драматична маневра „обръщане по корем“ високо над облаците и след това се появява отново под облачната покривка преди кацането.

Това е забележително постижение в инженерството, показващо огромния напредък на SpaceX в разработването на платформата, която скоро ще изведе първите астронавти на повърхността на Луната след мисиите от 60-те.

Видеото показва трите двигателя Raptor на прототипа, които преминават в маневра, подобна на танц, за да се гарантира, че ракетата е изправена за вертикално кацане. Маневрата се оказа трудна, тъй като предишните версии на ракетата са направили твърди кацания, което е причина да се взривят.

Различно видео, сглобено от канала на YouTube Cosmic Perspective, показва същото изстрелване в невероятно забавено движение.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини