Иво Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

В момента действията на служебния министър на икономиката Кирил Петков са правилни. Надявам се със служебното правителство да имаме съвместни теми. Петков беше част от Да, България, но напусна партията преди повече от три години.

Това заяви Ивайло Мирчев от "Демократична България" пред Нова ТВ по повод започналата проверка в Българската банка за развитие заради раздадените кредити от близо 1 млрд. лева на 8 фирми.

"От 2017 г. сигнализираме, когато видим нещо нередно, затова ГЕРБ казва, че това е претоплена манджа, но не казват какво е направено във времето", добави той.

Мирчев припомни, че от "Демократична България" още миналата година са сигнализирали, че "Пеевски има половин милиард от ББР". "В отчаянието си преименувахме ул. "Славянска" в "Пеевска", сложихме стикер на министерство на икономиката - министерство на Пеевски, защото беше отдадено на концесия на ДПС и това е публична тайна", категоричен е той. 

Според устава на банката всеки кредит над 5% от собствения капитал трябва да мине през надзора, "което означава, че лично Лъчезар Борисов е одобрил кредите". Мирчев добави, че това е държавна банка, която разполага с парите на българските данъкоплатци и тя трябва да подпомага малки и средни предприятия, защото те по-трудно имат достъп до финансов ресурс.

"За тези 8 фирми е много по-лесно да направят кредит с търговска банка и да си решат проблемите. Тук въпросът е защо ББР отпуска кредити на големи фирми - или дружествата ги взимат в изгодни условия, или имат проблеми", заяви още Мирчев. 

Бившият депутат от "Демократична България" коментира и, че има огромен пропуск от банковия надзор на БНБ, чиято работа е да следи тези огромни кредити. "Да не стане като КТБ, където се казваше че няма проблем, в един момент се оказа, че има голям проблем и огромна част от кредите са отпуснати на свързани фирми", добави той. 

По думите на Мирчев миналата година е имало данни, че кредите на големите фирми са с лихва между 2 и 4%, а на малките предприятия е 10%.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Sk
    SkyNet
    8 -4
    09:21, 18 май 2021
    Притегателна ви е манджата дебелако и то много!
    И накрая кръга Капитал на агнешките главички начело с Прокопиев и Черепа получават цялата банка в ръцете си.
    Цялата работа е да сменим едни олигарси с други.
    • :)
      : )
      5 -7
      10:01, 18 май 2021
      Много ли боли, крадлив геpбераст ?
    • За
      Защо мълчите като шунди?
      1 0
      22:26, 18 май 2021
      Алооо,Хасково нет , защо така мълчите ,а не скачате в защита на колегите от БТВ ?
      Няма да скочите ,мижитурки ! Шеф Радев ще се разгневи ,а ?
      Ако министър на Борисов бе дръзнал да заплашва журналисти ,щяхте да го проклинате и разпъвате сутрин ,обед ,вечер и псред нощ...и после пак така.
      Видяхте ли защо сте на 112-то място ?
      И махнете тази тъпотия " От редакторите" !
      Нито е от редакторите ,нито сте някакви редактори.
      Вас ви редактират и "съветват".
      Малко ви е 112-то . И 312 -то ви е малко.
  • 2
    Ба
    бат Танас
    3 -1
    12:18, 18 май 2021
    Една и съща манджа я претоплят години наред и ни я показват и размирисват когато публиката огладнение. Та единия тембелин вика долу другия тембел. И публиката им ръкопляска и лапа мухите и мирише манджата.
  • 3
    Вя
    Вярвате ли
    3 -1
    13:23, 18 май 2021
    Вярвате ли на ниското чело?
    • Ан
      антрополог
      1 0
      23:00, 18 май 2021
      Радев е с ниско чело, но изглежда с ботевско , защото му е окапала рядката коса от носене на фуражка и ондулирането преди показването му и граченето му пред платените медии.
  • 4
    Ма
    Мартин
    4 -2
    16:29, 18 май 2021
    От партийката „Демократична България“ на олигарха Иво Прокопиев явно много ги боли, че кръга „Капитал“ не може да управлява Министерството на икономиката и затова се чудят по какъв начин да се докопат до малко власт!

Още новини

Последни новини