Социалният зам.-министър Надя Клисурска: От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите

От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите, с около 5% за всички пенсии за старост. През следващата седмица в програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост, това увеличение също ще бъде с около 5% по бюджета на държавното обществено осигуряване. Това каза в студиото на "Денят започва" Надя Клисурска, служебен заместник-министър на труда и социалната политика.

По думите ѝ предстои следващата седмица правителството да вземе решение за социалната пенсия.

"50 лева добавка към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство, до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел", допълни Надя Клисурска.

По думите ѝ служебното правителство не се е фокусирало върху изборите.

"В момента нивата на безработицата са близки до тези преди COVID кризата. Секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са силно засегнати, те не са достатъчно подкрепени. Мярката 60 на 40 изсветли сивата икономика. Започнахме ревизия на всички проекти, свързани с Плана за възстановяване", каза още Надя Клисурска.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини