Заев: И братята понякога може да се скарат, но българите като наш братски народ са длъжни да ни подкрепят

"България не променя позицията си за Македония" /Фактор/, "София минира посещението на Заев още преди той да замине: ветото остава" /Независен весник/, "Макрон вдигна рампата и България начерта решение" /Слободен печат/, "Оптимизмът отстъпва, но упоритостта не, премиерът Заев на посещение в София" /24 вести/ - това са част от заглавията в македонските сайтове във връзка с предстоящото днес посещение на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев у нас.

За македонския език и идентичност не разговаряме и те изобщо не са на масата. Разговаряме за предложението, което идва от Португалия като председателстваща Европейския съвет и абсолютно има грижата за нашия македонски език и македонска идентичност и същевременно се грижи и за българските позиции, заяви вчера премиерът Заев в отговор на журналистически въпрос преди днешното посещение.

И братята понякога може да се скарат, но българите като наш братски народ са длъжни да ни подкрепят, цитира Заев Слободен печат. Само по този начин нашето приятелство ще расте, нашето сътрудничество ще расте, Западна и Северна Европа ще ни уважават повече, ако бъдем още по-кооперативни и намираме повече начини за всекидневно сътрудничество. Вярвам, че политици от двете страни ще бъдат умни и ще намерят решение, каза той.

Във връзка с искането от България на конкретни гаранции за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство Заев каза, че "голяма част от нещата са реализирани сравнително много повече от където и да било по света след такива договори. И ние искаме още по-динамична реализиция на този договор. Искаме ако може още утре да пуснем жп линията, която свързва Куманово с българската граница и София и продължава до Истанбул. И ние искаме още утре да пуснем частта от Коридор 8 към Крива паланка. Работим за това и вярвам, че в бъдеще интензивността ще бъде още по-динамична", каза премиерът, цитиран от Слободен печат.

Премиерът Заев ще бъде придружаван в София от вицепремиера Никола Димитров и външния министър Буяр Османи. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Би
    Битка, но не с тояги.
    0 0
    15:47, 17 юни 2021
    Хора, битката за Македония е изгубена още по комунистическо време.
    За съжаление нашите политици са "дарили" Македония на сърбите (тогава Югославия).
    Не малка част от македонците имат сръбско самосъзнание.
    Една голяма част обаче имат българско.
    Но единствения начин да оцелеят е да бъдат независими и свободни. Битката там е за приятелство с този народ. Насила хубост не става, са казали хората в една поговорка. Повтаряйки, че са българи, макар да знаем, че са такива няма да помогне. Там играе много сериозна сръбска пропаганда. Народа обаче е много добре настроен към българите. Не трябва да се губи това!
    А иначе битката за тези земи е започнала още от Балканската война, но припомнете си от учебниците - къде са позиционирани българските войски и къде сръбско-гръцките ? Още тогава нашите войски са били по границата с Османската империя на изток (окупирайки Одрин), докато нашите съседи са се струпали над онези земи (тогава част от Османската империя).
    Политиката е мръсна игра и за жалост Македония отдавна е проиграна. Ако не бяха независими, досега щяха да са част от Сърбия или Македония.
    • По
      Поправка
      0 0
      15:55, 17 юни 2021
      Под онези земи имам предвид днешна Македония.
      А в края на коментара по погрешка написах част от Сърбия или (Македония*), всъщност исках да напиша Гърция.
      Та прочетете за Балканската война и обмислете, защо всъщност се е стигнало и до втората - Междусъюзническата война.
      Добре, че днес Македония е свободна държава, а не част от някоя съседна нам!

Още новини

Последни новини