5 нови проекта одобрени по Общинската наредба за финансиране на местната култура

Пет нови проекта са одобрени във втория етап на кандидатстване по Общинската наредба за финансово подпомагане на местната култура.

63 проекта на творчески колективи, дейци на културата, клубове и читалище бяха одобрени по Наредбата от експертната комисия към община Хасково през първия етап на кандидатстването.

Сега са постъпили са общо 16 проекта по направления: „Читалища“, „Културни инициативи“, „Мобилност“ и „Утвърдени и значими събития“, част от тях обаче са отрязани с исканията си, основно заради това, че не отговарят на критериите на Наредбата, вече са получили финансиране по нея за същата дейност или пък не са събрали необходимия брой точки.

Във втори етап на кандидатстване, в направление „Читалища“, исканата сума за осъществяване на свои инициативи получават: НЧ "Г.Ив.Топузов 1974" в хасковския квартал "Възраждане" - 7 680 лв. и 1 376 лв. -НЧ "Иван Вазов - 1978" в кв."Куба", Хасково.

Комисията, която разглежда проектите и ги оценява по определените в Наредбата критерии, не допуска исканото от Читалище "Заря -858" – Хасково финансиране, а мотивът е, че кандидатът вече има отпуснато такова в предходния етап.

Остатъкът от неразпределените средства по направлението след първи етап на кандидатстване беше 13 505,44 лв. Обща сума на одобрените искания сега е 9 056 лева.

По направление „Културни инициативи“ във втория етап е разпределен целият остатъчен финансов ресурс от първия -7 456,72 лева.

От подадените проектни предложения 3 918 лв. са одобрени за инициативата на Тянко Манолов Вълчинов. Одобрен е и проекта за издаване на книга за историята на Хасково на д-р Веселина Узунова. Тя ще получи за дофинансиране на проекта си 3 538,72 лв общински средства. Комисията обаче поставя условие и то е кандидатът да декларира, че ще може да изпълни дейността, която е заявил.

Проектът на Художествена на галерия – Хасково за 3 846 също отговаря на критериите по Наредбата и е одобрен, но няма да бъде финансиран, поради изчерпване на средствата във втория етап на кандидатстването по това направление.

Осем проекта не се класират, защото не отговарят по различни точки от Общинската наредба в частта за окончателна оценка. Тя не трябва да е по-малка от 25 точки по всяка една от двете групи критерии.

По направление „Мобилност“ във втория етап с 1 000 лв. ще бъде финансирано Сдружение с нестопанска цел "Фолклорна китка".

6 480 лв. остават неизползвани в това направление.

По направление „Утвърдени и значими събития“ няма класирани проекти.

От читалище "Заря-1858" -Хасково е подадено искане за финансиране от 3 648,53 лв., но то е оставено без разглеждане, оценяване и класиране от комисията, защото в първия етап е отпуснато такова подпомагане.

Остатъкът от неразпределените средства по направлението и след този етап на кандидатстване е 2 722 лева.

По направление „Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г.“ и на този етап не са постъпили искания за финансово подпомагане.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Де
    Дебилна Ана
    4 -4
    09:42, 19 юни 2021
    Скъпи съграждани ,в Криминална се получи сигнал за нов опит за дръзка измама! Ако получите имейл от живко_жилязков_хирург@yahoo.com с тема „ЗОВ ЗА ПОМОЩ – да намерим работа на дъщеря ми Анелия“ с обещание за безплатен нелегален сюнет , в никакъв случаи не го отваряите!!! Повтарям – В НИКАКЪВ СЛУЧАИ НЕ ГО ОТВАРЯИТЕ!!! Веднъж инсталирана в офиса Ви Анелия ще усмърди всичко ,ще проиграе парите Ви на комар , ще се изс.ре на стола ,ще изпие ракията Ви , ще н@ебе мъжът Ви и ще убие последната Ви мозъчна клетка. Бъдете внимателни!
  • 2
    Ян
    Янко Митев
    10 -1
    10:50, 19 юни 2021
    Видяхме я тази комисия! Некомпетентност, гарнирана с калинки. Сам ще си финансирам проекта . Самодейци !
    • Ай
      айсикт
      2 -3
      20:22, 19 юни 2021
      Ти пък кой си, че не се сещам.
    • Хр
      христо
      3 0
      22:41, 19 юни 2021
      Янко ти си бил голям наивник. Над тези калинки има една още по голяма. Ако си струва финансирай си сам проекта. Да не стане така ти сам да свършиш работа, която трябва да извърши общината.
    • Ку
      КУМГЕЙТ
      1 0
      09:03, 20 юни 2021
      На Делен Добрев поредната схема за кражба. Щял да прави вело алей до баните, цащото най-много се краде от строителство. Няма наеждане алчния мавър. Дано на тези избори да ви се провали всичко корпоративния вот всичко да не може да мачкате хората. И вашите деца да ви понесат последствията от кражбите
  • 3
    Д.
    д.тенев зам кмет
    2 0
    17:42, 19 юни 2021
    НЕ си наж човек батИ Янко.Динко Тенев кандидат .
  • 4
    Чи
    Читател
    5 0
    19:25, 19 юни 2021
    Може би непознавам в детайли как стават оценките от комисията ,ангажирана с разпределението на средствата за културата в нашия град,но като читател и участник в културния живот на нашия град имам правото да запитам ,какви са тези хора в комисията,те самите културни ли са за да култувират мнения и ресурси.Не,не така не става ,това е пародия на обективност и перспективност.Дори и обидните думи по тях не заслужава да се изричат.Болно е ,че такива хора формират политики.Пародия,пародия.
  • 5
    Пи
    питам
    1 -1
    20:21, 19 юни 2021
    Стъки защо не е одобрен. Човека прави добри проекти гарнирани со малко кютеци.
  • 6
    Ив
    иван
    6 0
    22:16, 19 юни 2021
    То,че комисията е изцяло от некадърници е ясно. Поръчано им е кои два проекта да минат и те с бурно ура ги класират с почти максимален брой точки. Няма значение какви са следващите проекти, макар и с доказани в културната дейност автори. Техните оценки са наполовина на спечелилите два фафоризирани проекти, които според мен са надути във финансовата си част о два до четири пъти. Д-р Веселина Узунова да декларира. че тази книга няма нищо общо с книгата, която е финансирана от Министерството на Културата.

Още новини

Последни новини