Смолянчани възмутени от вандализма! До кога ще продължи съсипването на хубавите неща?

"Значи толкова съм бясна, че направо място не си намирам", така започва поредният пост в социалните мрежи на смолянчанин, възмутен от вандализма в града. Този път думите са написани от Геновева Николова, която допълва:

"Може ли да се случва това безобразие, свидетел съм колко усилия се положиха да се направят островчетата на площада в кв. Устово, като се посадиха цветя и беше толкова лицеприятно, когато след три дни неимоверни усилия се получи крайният резултат! А днес, точно една седмица по-късно, заварих тази гледка, направо ме заболя сърцето, защо на някой му пречи красотата, която се създава за всички, защо някой може да посегне на нещо, което се създава с толкова труд и усилия, а после се твърди, че нищо не се прави! Че как да се прави, като не заслужавате, бе хора! Научете се първо да цените, да пазите, а после да предявявате каквито и да е претенции към когото и да било! Толкова ме е срам от това, че някои хора се стремят да правят и хубави неща, а се плюе върху старанията и труда им, без да предполагат други хора, колко нерви и работа се изисква за това."

Това е поредният пост.  Неведнъж се е налагало подмяна на пейки и цели детски пощадки в града заради вандали. За цветята е всеобща тайна, че разни лели и баби "естети" ги изкореняват, за да ги засеят в градините си. В същото време е мистерия защо не си вземат цветя от разсадника, който общината създаде и цветята се раздват там безплатно. Някои предлагат да се сложат камери, други охрана, но за всеки е ясно, че проблемът е във възпитанието и манталитета ни. "На българина, докато не му бръкнеш в джоба, няма да се оправи", гласи една съвременна народна притча. В Злтоград започнаха да изтипосват имената и лицата на вандалите, които засичат с камерите, на сайта на общината. Те са длъжни да възстановят счупеното, а тези които не могат, полагат обществен труд в полза на града. Може би е време и в Смолян да се въведе тази практика.  Може би така дори ще излезе по-евтино и ефикасно от предстоящото назначаване на служители, които да дебнат за вандали и замърсители.

Но за боклука темата е дуга и тя си има две страни. Едната отново е за възпитанието и мрънкането ни. Другата е може би десетките обаждания в редакцията на СмолянБГвести от смолянчани, които искат да си платят на сметосъбиращата фима, както е реда, да им извози едрогабаритни или строителни отпадъци. Казват, че дори така чакат дни наред да дойдат от фирмата. Поучавали отговори като "сега нямаме свободни камиони или свободи хора". Та на човек чак да му се отще да си даде парите ... както си му е реда. А докато чакали, се изпокарвали с комшиите, които недоволстват, че камарите с боклук стоят и пречат...

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини