Водата в област Добрич е негодна за пиене заради падналите обилни валежи

Почти всички проби, взети след сигнали за мътна вода по водопреносната мрежа към населени места в Добричка област, са с влошено качество, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Инспекцията е предприета, след като в неделния ден от "ВиК"-Добрич обявиха, че водата е негодна за пиене заради падналите обилни валежи.

Инспекторите са изследвали по физико-химични показатели 13 проби от пунктове на потребители в Добрич, горната зона на курортния комплекс "Албена" и село Стожер като при 12 са констатирани съществени отклонения от здравните изисквания по показателите цвят и мътност. Само една проба, взета в зоната за водоснабдяване Добрич-запад, отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейно-битови нужди, посочват от РЗИ. Всички проби се изпитват и по микробиологични показатели, резултатите от които ще бъдат готови до три дни, допълват от РЗИ. След като излезе и този анализ, от инспекцията ще се произнесат дали и водата в зона Добрич-запад е безопасна.

От РЗИ препоръчват на потребителите в Добрич, село Стожер и на обитателите в горната зона на курорта "Албена" да използват за питейно-битови нужди бутилирана вода от търговската мрежа. Ползваната вода от резервни съдове трябва да се изварява. Инспекцията днес отново ще вземе проби вода за изследване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини