Вместо флашка, председатели на СИК отчитат пломби на машини пред РИК

    Вместо флашка със записа на вота, на предходните парламентарни избори през април в РИК -Хасково са отчитани пломби от машините. Куриозните случаи са шест. Пломбите от машините за вота са донесени от председатели на секционни избирателни комисии от селата, разказаха от Районната избирателна комисия и от „Информационно обслужване“. Затова и от двете звена призовават ръководствата на изборните комисии и членовете им да минат съвестно обученията, които са заложени по график в идните дни.

    Освен за тях обаче, от РИК-Хасково започнаха симулативно обучение за работа с машина и за гражданите. Целта е хората, които не се чувстват сигурни, че ще могат да упражнят правото си на глас за народни представители на 11-ти юли адекватно, да имат възможност да изпробват как се гласува с устройството.

    В РИК за Хасково вече имат на разположение три машини за симулативното гласуване. Изготвен е и график, в който с устройствата ще се пътува и в населените места, припомни председателят на комисията Добромир Якимов.

    От днес до 10-ти юли една от машините е разположена в стая в зала „Дружба“, където се помещава РИК, и във времето от 10 до 16 часа всеки избирател може да бъде обучен да гласува или да зададе въпроси във връзка с упражняването на електронния вот.

    За момента обаче от РИК отчитат почти нулева активност.

    През вчерашния ден внимание към това как да гласува правилно с машината е проявил единствено възрастен мъж. Не е успял да се ориентира сам. След многократни указания и обяснения от страна на експертите в крайна сметка е успял да упражни вота.

    В същото време, ако в реална ситуация, дадения избирател не успее да гласува в рамките на пет минути, машината се изключва. Затова и Добромир Якимов се опасява, че ще настъпи в деня на вота, на 11-ти, на който се гласува изцяло машинно „хаос“. Той е един от противниците на изцяло машинното упражняване на вот, тъй като смята, че така се ограничава конституционното право на избирателите, защото се въвежда индиректно изискването на определен образователен ценз.

    „Ако сгрешиш при гласуването на на хартия, бюлетината може да бъде нулирана и тя не влиза в кутията, а при машинния вот няма как това да се случи. При гласуването машината дава междинна информация за избора, при което човек може да се коригира, ако реши, но завърши ли процеса и натисне ли опцията „гласува“,и тогава се усети, че е сбъркал, не може да гласуваш втори път“, обяснява Добромир Якимов.

    При пускането на всяка машина в деня на вота се вади протокол, който ще удостоверява, че няма гласувал преди старта на изборния ден. „Председателят на комисията ще бъде отговорен да стартира машината. Има карта за управление с ПИН код за всяка секционна комисия, чрез която ще се пуска машината. Дава се начална разписка със всички партии и коалиции и кандидатските листи, при което цялата комисия трябва да удостовери, че навсякъде е нула-т.е., че няма отразен вот.“, поясняват от РИК.

    Същинското гласуване в секциите ще става посредством три карти, които са карти за избирателите. От РИК обаче препоръчват да бъдат използвани само две от тях, които да бъдат редувани, тъй като с една карта не може да се гласува два пъти едно след друго. Третата да се запази за резервна.

    Друга особеност е, че машината трябва да бъде инсталирана на отдалечено място-да не е срещу прозорец или врата, да няма пряк достъп до нея на хора от комисията или застъпници, нито пък на други избиратели, за да се гарантира по всички възможни начини тайната на вота. Всяка от машините фабрично разполага със свои паравани и от двете страни, които трябва да бъдат монтирани още преди пускането й. Според методическите указания на Централната избирателна комисия, при упражняването на вота никой от СИК няма право да наднича към машината. Ако обаче някой от избирателите не успее да се справи с гласуването, е възможно да му се помогне. Но това ще става само с насочващи въпроси от типа “какво виждаш на екрана“ и насочване, че партиите са в левия край, а преференциите в десния, че има и втори екран, например.

    В края на изборния ден отново с една от картите за управление той ще бъде приключен в машината, след което тя автоматично извършва преброяването и разпределението на гласовете по кандидатски листи, включително и разпределението на преференциите. Следва разпечатване на протокола с упражнения вот, който трябва да бъде разписан от всички членове на секционната комисия. Отчитането пред РИК става с него и с двете флашки, на които ще се копира информацията и които през изборния ден ще са в пломбиран отсек на машината.

    Доброто е, че ако машините сработят, отчитането на крайния резултата ще става бързо, добавя шефът на РИК в 29-ти МИР -Хасково.

    Като чисто практически указания от „Информационно обслужване“ предупреждават машините да се не пръскат с дезинфекционни разтвори, защото са с тъчскрийн екрани и това може да доведе до повреда. Вместо това и за да се спазват все пак указанията за дезинфекция, препоръката е всеки избирател да ползва препаратите за дезинфекция, които ще са на разположение в секциите, преди и след упражняването на вота.

    Към преустановяване на гласуването с машината и пристъпването към упражняването на вота на хартия, ще се престъпва само, ако съответното компетентното лице посочи, че машината е отказала и не може да се продължи с нея.

    Машините ще бъдат доставени в събота, ден преди вота на 11-ти юли.

    От РИК посочиха, че с демо машините могат да се отзоват във всяко населено място в общината, където има заявка от местната управа и създадени условия и организация да се проведе демонстрационно гласуване за населението.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      In
      INTEL x64
      19 -11
      19:03, 30 юни 2021
      Машините може и вярно да работят, но последната дума имат софтуерните специалисти да нагласят резултата без да има възможност с други данни да бъдат сравнени.
      • ДА Е С Калашников .........
        Хем по евтино , хем не могат да вземат парите в гробето :)))
    • 2
      🥐
      🥐
      1 -2
      21:00, 30 юни 2021
      Те тоя комплексар преди няколко години беше докарал още 5-6 коли със софийски утрепки и бяха барикадирали шела на кърджалийска , нито можеше да влезеш нито да излезнеш със кола , то не бяха комплекси не беше чудо и всички се мислеха за ебати мутрите селски ... От тогава съм си казал ,че кракът ми няма да стъпи в неговия обект ?
    • 3
      Ор
      Орфей
      5 -3
      21:47, 30 юни 2021
      В орфей няма вода от обяд!!!🔥🔥🔥🔥🔥
      Става въпрос за 32 блок🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
      Що така ??????🍌
      • Jo
        John
        6 -2
        22:58, 30 юни 2021
        що не си на работа по това време?!
    • 4
      Ор
      Орфей
      2 -3
      08:29, 1 юли 2021
      Пенсионер по болест съм
    • 5
      Пр
      предлагам
      1 0
      09:25, 1 юли 2021
      РИК да постави трите машини на площада и други публични места в града, и там да си проведе симулативното обучение.
    • 6
      Гр
      Гражданин
      0 -3
      09:26, 1 юли 2021
      Да направят клипове как се гласува с машината и да ги пуснат в интернет и по телевизията
    • 7
      Ба
      Бай Таназ
      4 -1
      09:42, 1 юли 2021
      Ти си неграмотен, не можеш да работиш с електронни устройства, но в същото време си много политически компетентен и си готов да гласуваш. Машината е лек за такива случаи.
    Последни новини